Dnevne novosti

Službenike i namještenike u borbi za veće plaće poduprli i neki suci

17.05.2019 07:30 PRAVDA 3
KARLOVAC, 16. svibnja 2019. (Hina) - Inicijativu da se poboljša materijalni položaj službenika i namještenika u hrvatskom pravosuđu poduprli su u četvrtak izlaskom ispred zgrade suda i službenici i namještenici karlovačkih sudova te neki suci, ističući kako bi im se plaće trebale udvostručiti.

Glasnogovornik suda, viši sudski savjetnik Ivan Brozović posebno je istaknuo da službenici i namještenici iz karlovačkih pravosudnih tijela nisu organizatori prosvjeda, nego svojim skupom podupiru njegove organizatore, Sindikat pravosudne policije u Splitu."Izašao sam i pridružio se prosvjedu da bih dao podršku službenicima i namještenicima zbog malih plaća", rekao je Brozović.

Službenica računovodstva Vesna Profuzić rekla je novinarima ispred karlovačkog suda da jedna daktilografkinja ima početnu plaću oko 3200 kuna, a spremačica kao namještenica, po svom koeficijentu, ima plaću ispod minimalne plaće u Hrvatskoj."To nam nitko ne vjeruje kada pričamo javno o svojoj podcjenjenosti, zato je od oko 300 zaposlenika izašlo na ovaj prosvjed najmanje dvije trećine službenika, dostavljača, vozača  i spremačica, a podršku su nam dali i neki suci", rekla je Profuzić, koja na sudu radi 26 godina i zbog voditeljskog mjesta ima veću plaću od prosječnih 3800, ali je i ona, kako je dodala, nezadovoljna.

Posebno su ogorčeni na najavljeno povećanje plaća za devet posto samo daktilografima i zapisničarima, koji su to izborili peticijom, a iz povećanja su izuzeti pravosudni policajci te zaposlenici u računovodstvu."Rečeno je da za nas ostale koji smo službenici u računovodstvima i namještenici na pomoćno-tehničkim poslovima trenutačno nema novca. Mi smo tu izostavljeni, što izaziva raskol, te bi se plaće trebale povećati svima jednako", rekla je Profozić.

Službenike je danas podupro i sudac istrage Ivan Perković, ističući kako "žestoko podržava te službenike i namještenike jer rad u pravosuđu bez njih nije moguć"."Pravedno bi bilo da imaju dvostruko veću plaću, barem 1000 eura plaću, slobodno to napišite", rekao je Perković i dodao kako očekuje potporu medija u ostvarivanju prava službenika i namještenika u pravosuđu.