Dnevne novosti

Sabor: Hoće li Pravosudna akademija doprinijeti boljem funkcioniranju pravosuđa?

06.05.2019 07:25 ZAGREB, 3. svibnja 2019. (Hina) - Saborski zastupnici u raspravi u petak uglavnom su podržali Zakon o Pravosudnoj akademiji koji uređuje ustroj akademije, kao i pitanje trajanja stručnog usavršavanja vježbenika i savjetnika u pravosudnim tijelima, iako se oporba pitala hoće li Pravosudna akademija doprinijeti boljem stanju u pravosuđu. 
Prema Konačnom prijedlogu Zakona o Pravosudnoj akademiji obvezu pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganje završnog ispita imale bi sve osobe primljene na neodređeno na mjesto savjetnika u pravosudna tijela.

Savjetnicima zatečenim u tim tijelima na dan stupanja na snagu novog Zakona, omogućio bi se izbor između pohađanja Škole i polaganja završnog ispita odnosno zadržavanja postojećeg službeničkog statusa.  

Predložene su i promjene u unutarnjoj strukturi vođenja i funkcioniranja Akademije, predlaže se manji broj članova Upravnog vijeća i veći broj članova Programskog vijeća, s ciljem učinkovitijeg donošenja odluka te kreiranja kvalitetnijih programa. 

Mostova zastupnika Miru Bulja zanimalo je hoće li Pravosudna akademija pridonijeti boljem funkcioniranju pravosuđa za koje smatra da je ključna kočnica razvoja Hrvatske . "Zločinci koji su ubili 12 redarstvenika u Borovu Selu još uvijek šetaju Hrvatskom; je li to hrvatsko pravosuđe?", upitao je. 

Kako će Pravosudna akademija pomoći riješiti probleme u pravosuđu zanima i Gordana Marasa (SDP) . "Kada vidimo kako se Vlada odnosi prema pravosuđu i resursima, kada vidimo sramotni način na koji se Andrija Mikulić odnosi prema opremi u zgradi Državnog inspektorata gdje su izbacili sve stare stolice da bi stigle nove kožne stolice za Mikulića, nije nam jasno kako bi Pravosudnu akademiju i ove izmjene trebali shvatiti ozbiljno", rekao je. 

SDP-ov Saša Đujić rekao je da građani nemaju povjerenje u hrvatsko pravosuđe te da kozmetičke izmjene bez dubinskih reformi neće poboljšati efikasnost pravosuđa. 

Anka Mrak Taritaš (Glas) drži da zakon ne donosi nikakve sadržajne promjene već samo formalne koje neće popraviti lošu percepciju građana o pravosuđu. 

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj naglasio je da za popravak percepcije pravosuđa svi trebaju dati svoj doprinos, te da postoje mnogi razlozi zašto je percepcija pravosuđa loša i da se na to pitanje ne može odgovoriti samo jednom promjenom. Potvrdio je kako uvjeti u kojima rade sudovi i državna odvjetništva nisu zadovoljavajući kao ni brzine postupaka i pojedine odluke. Ali, istaknuo je državni tajnik Turkalj,  percepciju stvara i rasprava u Hrvatskom saboru u kojoj nitko nije spomenuo pohvale u izvješću Europske komisije (EK). 

"Europska komisija priznaje da je došlo do smanjenja neriješenih predmeta i to značajno, do skraćivanja trajanja sudskih postupaka; EK je pohvalila aktivnosti uvođenja modernih tehnologija kao što je uvođenje elektronskog spisa i podizanje transparentnosti, pohvaljeno je donošenje Zakona o sudskim pristojbama kao i reorganizacija mreže sudova", naveo je Turkalj. 

HDZ-ov zastupnik Josip Borić, odgovarajući na tvrdnje iz redova SDP-a za uhljebljivanje i kriminal podsjetio je Gordana Marasa na njegov put u Las Vegas, te zatvaranje obrta za vrijeme dok je bio ministar. Maras je u nastavku zbog dobacivanja iz klupa od predsjedavajućeg Željka Reinera dobio opomenu sa zabranom govora do kraja dana.