Dnevne novosti

KoHOM: Upravni odbori domova zdravlja opstruraju primjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti

30.04.2019 07:25 ZAGREB, 29. travnja 2019. (Hina) - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izvijestila je u ponedjeljak da brojni liječnici zaposleni pri domovima zdravlja, koji su već početkom godine, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, od upravnih odbora domova zdravlja zatražili da im se omogući zakup ordinacija, do danas nisu dobili odgovore unatoč zakonskom roku od 60 dana, pa KoHOM ocjenjuje da se radi o opstrukciji primjene zakona.

"KoHOM naoštrije osuđuje opstruiranje Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji domove zdravlja obvezuje da mogu imati maksimalno 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite, te da su sve ostale dužni dati u zakup. Podsjećamo da je Zakon izglasan u lipnju 2018., a na snagu je stupio 1. siječnja pa je bilo sasvim dovoljno vremena da se domovi zdravlja u vlasništvu županija i Grada Zagreba prilagode i pripreme za njegovu implementaciju", ističe se u priopćenju.

Navode kako se upravna vijeća domova zdravlja pravdaju da im nadležne županijske skupštine nisu donijele odluke koji će postotak ordinacija dati u zakup, no nigdje u zakonu ne stoji da se u tom roku mora sklopiti ugovor, odrediti cijena zakupa, sklopiti ugovor o posebnim dežurstvima itd.

KoHOM smatra kako nije pokazan ni tračak dobre volje ni spremnosti za provođenje zakona, nego samo izlike i prebacivanje odgovornosti na druge. "KoHOM takvu praksu, u najmanju ruku, drži neprimjerenim i sustavim opstruiranjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi i dalje bili zadovoljeni partikularni interesi ravnatelja domova zdravlja i lokalnih političara u županijama, a na štetu liječnika i pacijenata", stoji u priopćenju.

Traže stoga od nadležnih institucija i Ministarstva zdravstva da osiguraju primjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i da upravna vijeća domova zdravlja žurno prouče pristigle zahtjeve svih liječnika koji su zatražili da im se odobri suglasnost za odobravanje zakupa ordinacija, te da sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti utvrde koji su zahtjevi ispunjavaju zakonom regulirane uvijete.

Također traže da se sastavi lista prioriteta sukladno pravilima koja su vrijedila kod davanja koncesije (specijalizacija, godine rada u tom domu zdravlja, ukupni staž...) uz napomenu da će se konačna odluka o davanju ordinacija u zakup potpisati za broj timova koji odobri nadležna županijska skupština.

Najavljuju i da će, ako domovi zdravlja i nakon 1. lipnja nastave s opstruiranjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti, podnijeti prijave nadležnim državnim tijelima.