Dnevne novosti

Izmjene ZPP-a: Pohvale prijedlogu da se sudski postupci skrate i ubrzaju

15.04.2019 07:30 ČEKIĆ
ZAGREB, 12. travnja 2019. (Hina) - Izmjene Zakona o parničnom postupku koje bi trebale ubrzati i skratiti trajanje sudskih postupka, a time i njihove troškove, pohvalili su u petak i saborska oporba i vladajući.

Tim izmjenama redefinirao bi se sustav revizije, pravnog lijeka o kojem odlučuje Vrhovni sud, temeljem čijih se odluka ujednačava sudska praksa, uveo bi se postupak oglednog spora, propisalo da uz tužitelje, sudske vještake i stečajne upravitelje i odvjetnici moraju sa sudom komunicirati u elektroničkom obliku.

Uvođenje instituta oglednog postupka trebalo bi ubrzati postupke u kojima je bit stvari u pogledu pravnog pitanja ista, a odlukom koju o tom pravnom pitanju zauzme Vrhovni sud jamčila bi se jedinstvena primjena. Hoće li to dodatno zatrpati Vrhovni sud na kojemu je sada 18.000 predmeta, pita Ante Babić (HDZ) koji je izračunao da će Sudu, bude li svaki predmet rješavao jedan sat, za to trebati dvije godine.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zagovara predloženo rješenje, te kaže da je na Vrhovnom sudu manje predmeta. Sud je zatrpan jer je revizija dozvoljena u praktično svakom predmetu, kaže Marija Jelkovac (HDZ), koja drži da će redefinirani sustav revizije smanjiti tu opterećenost.

Goran Aleksić (Snaga) drži da bi bilo dobro, kad se u nekom sporu dogode nove činjenice, omogućiti da se proširi tužbeni zahtjev, bez da se mora dizati novu tužbu.

Minorne parnice sa trgovačkih na općinske sudove

Do drugog čitanja ćemo napraviti analizu, najavio je ministar Bošnjaković. Zastupnici su pohvalili ideju da se trgovački sudovi rasterete gospodarski beznačajnih predmeta, poput sporova za komunalne naknade.

Minorne parnice zbog, primjerice, potrošnje plina, prebacit će se na općinske sudove, smatramo da trgovačke treba koristiti za značajne sporove, tumači Bošnjaković.

SDP-ov Orsat Miljenić suglasan je s time, ali upozorava da je u zadnje vrijeme prisutan trend opterećenja općinskih sudova. S gotovo svakim zakonom sve guramo prema tim sudovima, naglasio je.

Iako ne spori potrebu uvođenja elektroničke komunikacije, Miroslav Tuđman (HDZ) pita tko će se baviti njenim sigurnosnim aspektom.

Bošnjaković uvjerava da se o tome vodi računa, da neće svatko moći ući u te predmete, sustav će biti zaštićen.Vlada također predlaže napuštanje zapisničkog evidentiranja ročišta, omogućavanje ročišta na daljinu, putem video uređaja, sankcioniranje stranaka za prekasno dostavljeni podnesak.

Predlaže i ujednačavanje rokova za žalbu, pa propisuje jedinstveni rok od 15 dana za podnošenje žalbe u svim vrstama postupaka.