Dnevne novosti

Večernji list: Ustavni sud dopušta kritiku sudaca

04.04.2019 07:25 ZAGREB, 3. travnja 2019. (Hina) - Ustavni sud donio je važnu odluku (br. U-III/63/2017, od 26.2.2019.) za slobodu kritike sudaca u predstavkama i pritužbama na njihov rad, piše Večernji list, ističući da bi se ta odluka mogla odnositi i na slučaj zbog kojeg je vrlo oštro reagirala i Hrvatska odvjetnička komora isprovocirana osudom odvjetnice Jelene Dulčić s Hvara koja je novčano kažnjena za sramoćenje sutkinje Jadranke Jeličić.

"O važnosti odluke govori i to što ju je Ustavni sud donio u punom sastavu od 13 sudaca iako je riječ o ustavnoj tužbi", navodi dnevnik. Ustavnu tužbu su podnijeli Marica i Jozo Vidović iz Velike protiv rješenja trgovačke sutkinje Stalne službe u Slavonskom Brodu, koje je potvrdio i Visoki trgovački sud, a prema kojem su svaki od njih morali platiti po 5000 kuna novčane kazne zbog vrijeđanja sutkinje u stečajnom postupku.

U ustavnoj tužbi obrazlagali su da su pritužbu poslali tijelima koja nadziru rad sudaca te da kao takva nije bila dio stečajnog spisa pa ih stoga sutkinja nije smjela kazniti. Spornu kaznu smatraju udarom na njihova zakonska prava i postupanjem primjerenim feudalnom suđenju, a ne članici EU, ističe Večernji.

I Ustavni sud dao im je za pravo te je pozivajući se na praksu Europskog suda za ljudska prava promijenio svoje stajalište tako da od sada i rješenja o kažnjavanju stranaka u sudskim postupcima smatraju pojedinačnim aktom protiv kojeg je moguće podnijeti ustavnu tužbu.

Sporni podnesak ocijenili su kao korištenje prava na slanje predstavki i pritužbi. Takva pritužba nije dio parničnog postupka pa ih raspravni sud nije bio ovlašten sankcionirati, istaknuo je Večernji.

Zaključuju da u slučaju odvjetnice Dulčić, kaznu nije izrekla “osramoćena” sutkinja, ali nedvojbeno će se pravila o slobodi kritike pa i kad je šokantna i uvredljiva, primijeniti i na taj slučaj.