Dnevne novosti

Predsjednik ICC-a poziva Washington da se priključi sudu

02.04.2019 07:30 PRAVDA
DEN HAAG, 1. travnja 2019. (Hina/AFP) - Predsjednik Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) koji se našao na meti neviđeno silovitog napada Washingtona, pozvao je Sjedinjene Države da podupru sud i da potpišu njegov osnivački dokument, Rimski statut.

"To zahtijevaju prošle, sadašnje i buduće žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. S istinskim osjećajem odgovornosti otvoreno pozivam čelnike SAD-a da pruže potporu ICC-u", rekao je predsjednik suda Chile Eboe-Osuji u priopćenju. ICC kojega Washington nije član, međunarodni je sud koji sudi za ratne i za zločine protiv čovječnosti.

Fatou Bensouda, glavna tužiteljica te ustanove sa sjedištem u Den Haagu, u Nizozemskoj, najavila je 2017. da će od sudaca zatražiti odobrenje za pokretanje istrage o ratnim zločinima u afganistanskom sukobu koje je navodno počinila američka vojska.

SAD je u u ožujku ostvario neviđenu prijetnju sudu uvodeći ograničenja u izdavanju viza predstavnicima suda u pokušaju da spriječi bilo kakvu istragu o američkim vojnicima, napose u Afganistanu.

Predsjednik ICC-a bio je u petak u Washingtonu na godišnjoj sjednici Američkog društva za međunarodno pravo (American Society of International Law). Eboe-Osuji je pozvao SAD da se "priključi prijateljima i saveznicima za stolom Rimskog statuta" te da podupre sud "kojega su vrijednosti i ciljevi potpuno u skladu s najboljim načelima i vrijednostima Amerike".

Rad ICC-a je uređen Rimskim statutom, ugovorom koji je stupio na snagu 1. srpnja 2002. i koji su od tada ratificirale 123 zemlje. Njegov glavni tužitelj može pokrenuti vlastitu istragu bez odobrenja sudaca, uz uvjet da uključuje barem jednu zemlju članicu, što je slučaj s Afganistanom.

Veze Washingtona i ICC-a su uvijek bile burne. SAD je odbio članstvo u sudu i učinio sve, napose putem bilateralnih ugovora s mnogim zemljama, kako se protiv Amerikanaca ne bi mogle voditi istrage. Administracija Donalda Trumpa dovela je nepovjerenje prema ICC-u do krajnosti.