Dnevne novosti

Veće novčane kazne za prometne prekršaje i mogućnost privremenog oduzimanja vozila recidivistima

29.03.2019 07:15 ZAGREB, 28. ožujka 2019. (Hina) - Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim se znatno povećavaju novčane kazne te prvi put propisuje mjera privremenog oduzimanja vozila recidivistima koje se opisuje kao "sredstvo počinjenja prekršaja".

Predstavljajući zakonske novine ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je na sjednici Vlade da je riječ o izmjenama i dopunama u čiju su izradu bili uključeni i stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti. Cilj zakona je, kazao je ministar, povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa te prihvaćanje pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu.

Veće kazne za najteže prekršaje

Prijedlogom se povećavaju novčane kazne, propisuje minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u ovisnosti o broju ponavljanja prekršaja te propisuju i povećavaju negativni prekršajni bodovi za najteže prometne prekršaje.U njih spadaju vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, prekoračenje dozvoljene brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo (bez smanjenja brzine, povećanja brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala), odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnja s više od 1,5 g/kg alkohola i vožnja pod utjecajem droga, upravljanje vozilom prije stjecanja prava ili dok je dozvola ukinuta odnosno oduzeta.

Osim za ove najteže prometne prekršaje povećavaju se kazne i za nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisan prijevoz djece, korištenje mobitela i nepoštivanje pravila prednosti prolaska, nekorištenje zimske opreme, bijega s mjesta prometne nesreće, nepropisno pretjecanje te nezaustavljanje na pružnom prijelazu.

Privremeno oduzimanje vozila recidivistima do sudske odluke

Mjera privremenog oduzimanja vozila propisuje se kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje oduzelo sredstvo počinjenja prekršajnog djela, kazao je Božinović. Pritom je naglasio da vozilo privremeno do odluke suda, a koju je sud dužan donijeti u roku od 15 dana, oduzelo vozaču koji je ranije najmanje dva puta pravomoćno kažnjen te je ponovno počinio neki od najtežih prekršaja.

Kao novina propisuje se i prekršaj nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila prilikom vožnje na autocesti koji mora iznositi najmanje dvije sekunde, ali i obveza snimanja vozačkog ispita kako bi se povećala njegova transparentnosti i kvalitete te ujednačila provedba vozačkog ispita.

Kao novina propisuje se i mogućnost provjere statusa vozačke dozvole na mrežnim stranicama MUP-a, a ministar ističe da zbog toga građani više neće morati izdvajati vrijeme za odlazak i čekanje u policijske postaje te plaćati upravne pristojbe.

Nastavljaju se razgovori o propisivanja obveznog zdravstvenog pregleda za starije vozače

"Obzirom da je u javnoj raspravi dosta prijepora izazvao prijedlog propisivanja obveznog zdravstvenog pregleda vozača prilikom produljenja vozačke dozvole za osobe starije životne dobi te da o istom nije postignut konsenzus s predstavnicima umirovljenika važno je reći da će se do izrade nacrta konačnog prijedloga Zakona nastaviti razgovori i napraviti dodatne analize sa predstavnicima Ministarstva zdravstva te propisati rješenje koje će biti u funkciji povećanja sigurnosti prometa na cestama, a vodeći pri tome i računa da to ne bude preveliki financijski teret za građane starije životne dobi", kazao je Božinović.

Dodao je da će MUP-ova radna skupina pratiti učinke predloženih izmjena i dopuna te predlagati dodatna poboljšanja ukoliko se ukaže potreba.