Dnevne novosti

Prihvaćen program zbrinjavanja stanovnika porušenih zgrada nakon poplave u Hrvatskoj Kostajnici

18.03.2019 07:05 ZAGREB, 15. ožujka 2019. (Hina) - Vlada je na sjednici u petak prihvatila program zbrinjavanja stanovnika zgrada i uklanjanja ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice u ožujku prošle godine.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako će se temeljem ovog programa obiteljima - čije su kuće i stanovi srušeni ili oštećeni prije godinu dana - omogućiti da prije Uskrsa uđu u svoje nove domove. Ovo je prva Vlada koja se sustavno bavi rješavanjem problema klizišta, istaknuo je navevši da je, osim za rješavanja stambenog pitanja oštećenih u klizištu, osiguran i novac za sanaciju klizišta.

Današnjom odlukom Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zaduženo je i da u roku od tri mjeseca izradi i Vladi dostavi program zbrinjavanja stanovnika zgrada i uklanjanja ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla i za druga područja u Hrvatskoj.

Osnovano Nacionalno vijeće za zaštitu na radu

Vlada je, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, osnovala Nacionalno vijeće za zaštitu na radu koje će pratiti, analizirati i ocjenjivati sustav i politiku zaštite na radu i o svojim nalazima i ocjenama izvješćivati Banske dvore te predlagati potrebne promjene. Vijeće ima sedam članova - dva predstavnika koje predlaže ministar rada i mirovinskog sustava, jednog predstavnika kojeg predlaže ministar zdravstva i po dva predstavnika poslodavaca i radnika koje predlažu reprezentativne udruge poslodavaca i radnika više razine prema posebnom propisu.