Dnevne novosti

Osniva se Visoki kazneni sud

18.03.2019 07:30 PRAVDA 2
ZAGREB, 14. ožujka 2019. (Hina) - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ovlastio je predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića za "obavljanje poslova sudske uprave" Visokog kaznenog suda u osnivanju - novog pravosudnog tijela koje bi od 2020. trebalo odlučivati o žalbama na kaznene presude.
U Ministarstvu pravosuđa u četvrtak su Hini potvrdili da je Turudić "dobio ovlaštenje", ali da je i dalje predsjednik zagrebačkog Županijskog suda. Osnivanje Visokog kaznenog suda predviđeno je izmjenama Zakona o sudovima iz 2018. a pravdano je prvenstveno ujednačavanjem sudske prakse, jer sada 15 Županijskih sudova o žalbama odlučuje na različite načine. I s Vrhovnog suda su isticali da bi se osnivanjem tog suda ostvarile pretpostavke da Vrhovni sud "i u kaznenoj grani sudovanja zauzme svoju ustavnu ulogu".

U izjavi za Jutarnji list Turudić koji je sada zadužen za izradu propisa, ali i sistematizaciju radnih mjesta kazao je da bi Visoki kazneni sud trebao imati 20 sudaca. "Ako želimo da Visoki kazneni sud rješava predmete brže nego što ih sada rješava Vrhovni sud, i ako želimo da se u 90 posto predmeta one riješe unutar godinu dana, onda na tome sudu treba raditi barem 20 sudaca", kazao je Turudić. Državno sudbeno vijeće izabrat će suce novog suda, kao i predsjednika nakon provedenog natječaja.