Dnevne novosti

London i EU postigli dogovor o "pravno obvezujućim izmjenama" sporazuma o Brexitu

12.03.2019 07:00 STRASBOURG, 11. ožujka 2019. (Hina/AFP) - London je postigao dogovor s Europskom unijom o "pravno obvezujućim izmjenama" sporazuma o Brexitu, objavio je u ponedjeljak navečer zamjenik britanske premijerke David Lidington pred britanskim parlamentom.
"Večeras u Strasbourgu, premijerka (Theresa May) je postigla pravno obvezujuće izmjene koje jačaju i poboljšavaju sporazum o izlasku i političku deklaraciju", rekao je Lidington. Naglašavajući da se nastavljaju razgovori između May i europskih čelnika koji su se okupili u Strasbourgu gdje traje plenarna sjednica Europskog parlamenta, on je obećao britanskim zastupnicima predstaviti oba dokumenta.

Lidington je pozvao zastupnike da glasaju za poboljšani sporazum, kada im u utorak bude predstavljen."Sutra ćete morati donijeti ključnu odluku, glasati za taj poboljšani sporazum ili gurnuti zemlju u političku krizu", upozorio je.Polovicom siječnja zastupnici britanskog parlamenta u velikom su broju odbacili sporazum koji je May postigla s Bruxellesom o izlasku iz Europske unije.