Dnevne novosti

HOK: Presuda odvjetnici Dulčić "eklatantno kršenje ustavnih prava odvjetnika"

28.02.2019 07:25 ZAGREB, 27. veljače 2019. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u ponedjeljak je izvijestila da je drugostupanjski sud potvrdio presudu kojom je odvjetnica Jelena Dulčić osuđena na novčanu kaznu jer je Ministarstvu pravosuđa, predsjedniku Vrhovnog suda te predsjedniku splitskog Županijskoga suda uputila predstavku na rad općinske sutkinje iz Starog Grada Jadranke Jelčić, ističući da se u tom slučaju radi o "eklatantnom kršenju ustavnih prava odvjetnika".

HOK podsjeća kako u potvrđenoj presudi stoji da je odvjetnica Dulčić upravo time što je poslala predstavku na rad suca "postupala u namjeri da naškodi časti i ugledu" sutkinje. Iz toga "nedvosmisleno proizlazi da se ovakvom formulacijom... ne inkriminira sadržaj predstavke nego se nezakonito inkriminira sam čin slanja predstavke odnosno obraćanja putem predstavke najvišim tijelima u pravosuđu", što je u suprotnosti s odredbom Ustava koja glasi da svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i javnim tijelima i dobiti na njih odgovor".

Presudu u kojoj se to ustavno pravo "uzima kao očiti dokaz namjere da se naškodi časti i ugledu" sutkinje nazivaju "školskim primjerom kršenja ustavnih prava" jer je odvjetnica Dulčić, osim s Ustavom postupala i u skladu sa Zakonom o odvjetništvu te pravilima Kodeksa odvjetničke etike.

"Ako je takvo ponašanje po ocjeni sudova nezakonito, onda se opravdano postavlja pitanje ima li uopće svrhe i čemu treba služiti na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske objavljena opcija 'Predstavke i pritužbe' na kojoj se upravo upućuje da se putom te mrežne stranice može podnijeti predstavku ili pritužbu na rad suda, ponašanje suca ili drugog djelatnika suda, državnog odvjetnika, zamjenika državnog odvjetnika ili drugog djelatnika državnog odvjetništva te ujedno i sadrži i obrazac i naputak kako to učiniti", ističu u HOK-u.

Napominju i da se takvim presudama "stvara i uvodi opasan presedan u pravni poredak" koji ozbiljno zabrinjava jer se "tako otvaraju mogućnosti da se odvjetnici podnošenjem privatnih tužbi protiv njih žele ušutkati i onemogućiti da zakonito i legitimno podnose predstavke".

"Hrvatska odvjetnička komora smatra potrebnim sukladno svojim pravima i obvezama iz Zakona o odvjetništvu ukazati kako navedene presude sasvim sigurno neće pridonijeti vraćanju ugleda pravosuđa u svekolikoj pa i stručnoj javnosti, a niti će dati doprinos afirmaciji pravne države i vladavine prava", stoji u priopćenju.

Stoga apeliraju na javnost "da shvati da je pokušaj  'zatvaranja usta' odvjetništvu ozbiljan udarac na  vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava u cjelini jer ukoliko se prihvati da je podnošenje predstavke u smislu članka 46. Ustava kažnjivo, a kako je to presuđeno navedenim presudama, onda se otvara vrlo ozbiljan problem u ostvarenju ljudskih prava i pravu na pritužbu na elementarnoj razini", ističu u HOK-u.