Dnevne novosti

Pahor kaže da je Europska komisija propustila priliku da stane na stranu Slovenije u sporu s Hrvatskom

22.02.2019 07:00 LJUBLJANA, 21. Veljače 2019. (Hina) - Europska unija je u slučaju slovensko-hrvatskog spora oko arbitraže o graničnom prijeporu "propustila idealnu priliku da naglasi načelo vladavine prava“ ne stavivši se na stranu Slovenije, izjavio  je u četvrtak u Bruxellesu slovenski predsjednikom Borut Pahor, rezimirajući rezultate svog dvodnevnog posjeta sjedištu Europske komisije.
Pahor se u Bruxellesu sastao s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Vijeća EU-a  Donaldom Tuskom.

Juncker nakon susreta u srijedu nije želio komentirati slovensko-hrvatski spor i ulogu Komisije, rekavši da „nema ništa novo“, ali je potvrdio da je na inicijativu Pahora bilo riječi i o arbitražnom sporu.

Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da mu je Juncker u razgovoru kazao da je Komisija u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne presude imala mogućnost, ali ne i dužnost da se pridruži slovenskoj tužbi.

Slovenija tvrdi da je Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude prekršila europsku pravnu stečevinu, a očekivala je da će je lani Europska komisija u tom podržati što ona nije učinila. Govoreći u četvrtak na svojoj završnoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog posjeta Bruxellesu, Pahor je kazao da Komisija još uvijek ima mogućnost da se o slovensko-hrvatskom prijeporu oko arbitraže izjasni dok traje postupak pred sudom EU-a u Luxembourgu.

Na pitanje je li o toj mogućnosti dobio od Europske komisije kakva jamstva, Pahor je kazao da treba biti jako oprezan kad se izražavaju očekivanja od Komisije.