Dnevne novosti

Bošnjaković: vladavina prava u zemljama članicama prioritet hrvatskog predsjedanja EU-om

22.02.2019 07:15 ZAGREB, 21. veljače 2019. (Hina) - Prioritet hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. bit će vladavina prava u svim zemljama članicama, izjavio je u četvrtak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon sastanka s europskom povjerenicom za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Verom Jourovom.
"Tijekom našeg predsjedanja svakako želimo staviti naglasak na vladavinu prava u svim zemljama članicama. Smatramo da sve članice Unije moraju imati visoku razinu vladavine prava", kazao je Bošnjaković u izjavi novinarima.

Podsjetio je da je Hrvatska u pristupnim pregovorima poduzimala reformske mjere kako bi dosegnula razinu da može postati članica EU-a."Danas u pravosuđu poduzimamo brojne mjere kako bismo bili što je moguće efikasniji, bolji i brži i to radimo iz dana u dan", istaknuo je Bošnjaković i dodao da će Hrvatska, kada bude predsjedala Unijom, tom važnom pitanju posvetiti veliku pozornost. Najavio je i veće zalaganje glede edukacije sudaca i državnih odvjetnika i istaknuo važnost digitalizacije pravosudnog sustava u Hrvatskoj.

Povjerenica Jourova je kazala da "još uvijek, kao što je rekao i ministar Bošnjaković, ima puno posla za obaviti u reformi pravosuđa", podsjetivši da je nedavno održana konferencija o važnosti pravosuđa za gospodarstva zemalja članica.

"To je vrlo važan aspekt i mislim da moramo puno više učiniti kako bi se povećala kvaliteta i brzina rada pravosudnih sustava, kako bismo ne samo zadobili veće povjerenje građana već i investitora", kazala je Jourova. S ministrom Bošnjakovićem, nastavila je, posebice je razgovarala o digitalizaciji kao načinu jačanja učinkovitosti hrvatskog pravosuđa. Najavila je da će se tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom na stolu naći nastavak pregovora o novom europskom proračunu te nastavak na radu direktive o zviždačima.

"Pred nama su brojne, važne rasprave", kazala je Jourova. Također je kazala da se u petak sastaje s ministrom gospodarstva s kojim će razgovarati o potrošačkoj politici kao i nepoštenim trgovačkim praksama, posebice dvojnoj kvaliteti proizvoda.

"Radi se o nepoštenoj trgovačkoj praksi", kazala je povjerenica i poručila da je u EU nedopustivo da jedan proizvođač ima isti proizvod različite kvalitete, ovisno o tome kojem je tržištu namijenjen. Jourova je na kraju rekla da će danas i sutra s hrvatskim dužnosnicima, uključujući i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, razgovarati o predstojećim izborima za Europski parlament te o pitanju lažnih vijesti i dezinformacija.