Dnevne novosti

Ćorić o plinu i PDV-u: Ne možemo mijenjati PDV kako kome padne na pamet

08.02.2019 07:15 ZAGREB, 7. veljače 2019. (Hina) - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da se zbog najavljenog poskupljenja plina neće mijenjati stopa PDV-a, jer se svaka promjena PDV-a mora ranije planirati kako bi taj sustav ostao stabilan, a s njim i poslovno okruženje u državi.
"Morate imati na umu činjenicu da je stabilnost poreznog sustava jedna od pretpostavki dobrog poreznog tj. poslovnog okruženja i ne možemo PDV mijenjati kako kome padne na pamet", kazao je Ćorić upitan hoće li se sniziti PDV na plin u kućanstvima, koji bi, prema najavama, trebao poskupjeti u travnju.Ćorić je uoči Vladine sjednice rekao kako ne zna čija je ideja o snižavanju PDV-a dodavši kako s ministrom financija Zdravkom Marićem nije razgovarao o tome.

Novi list je objavio, pozivajući se na više sugovornika u Vladi, da se zbog poskupljenja plina za 10 posto od 1. travnja, razmatra mogućnost smanjenja PDV-a na isporuku plina. "Porezna reforma je išla u nekoliko faza. Reforma je počela 1. siječnja i odnosi se na cijelu godinu. Ako se razmišlja o takvim potezima oni moraju biti planirani i prije svega reflektirati stabilnost poreznog sustava", rekao je Ćorić odgovarajući na primjedbu da je u sličnoj situaciji snižen porez na električnu energiju.

Osvrnuo se i na problem povremenog nakupljanja smeća na hrvatskom dijelu Jadranskog mora kazavši da su sa susjednom Crnom Gorom i Albanijom u tijeku pregovori za pronalaženje rješenja.Ćorić je naglasio da je problem smeća u Jadranu star desetljećima, a budući da Albanija i Crna Gora još nisu članice EU-a problem je osigurati financiranje rješenja iz EU-ovih fondova. 

Komentirao je i slučaj tragičnog požara u HE Dubrovnik u kojem je troje radnika izgubilo život, kazavši kako je taj slučaj pod ingerencijom DORH-a, tj. Općinskog i županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku te MUP-a. Dodao je kako on, kao i cijela Hrvatska, čeka rezultate istrage.