Dnevne novosti

HLK traži striktnu primjenu Kaznenog zakona

04.02.2019 07:10 ZAGREB, 2. veljače 2019. (Hina) - Hrvatska liječnička komora (HLK) najoštrije je osudila sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima te poručila kako očekuje striktnu primjenu Kaznenog zakona, poručio je v.d. predsjednika HLK Krešimir Luetić u povodu napada na medicinske radnike koji se u subotu dogodio u bolnici u Bjelovaru.

"Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje sve oblike napada i  prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima i  očekuje striktnu primjenu Kaznenog zakona odnosno njegove odredbe po  kojoj se napad na liječnike i zdravstvene radnike procesuira kao  kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku", izjavio je prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić u povodu još jednog napada na medicinske radnike.

Radi zaštite liječnika, liječničke struke i pacijenta, HLK zahtijeva  žurno i odgovarajuće  postupanje nadležnih institucija.  "Podsjećamo da je upravo na inicijativu HLK-a ujesen prošle godine u Hrvatskom saboru izmijenjen Kazneni zakon na način da se napad na  zdravstvene djelatnike procesuira po službenoj dužnosti, a što se može kazniti i do pet godina zatvora.

Ističemo kako napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima,  nego kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima. Zdravstveno osoblje nad kojim je izvršena prijetnja ili napad nije u mogućnosti nastaviti pružati zdravstvenu uslugu čime su  izravno ugroženi pacijenti među kojima mogu biti i oni kojima je usluga hitno potrebna", rekao je dr. Luetić. 

I Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije je u subotu osudila najnoviji fizički napad na medicinsko osoblje koji se dogodio u bjelovarskoj bolnici te je zatražila provedbu novih odredbi Kaznenog zakona.