Dnevne novosti

Europski mediji pozvali Merkel i Macrona da podrže Direktivu o autorskim pravima

01.02.2019 07:00 ZAGREB, 31. siječnja 2019. (Hina) - Predstavnici europskih novinskih agencija, medijskih kuća i novinarskih udruženja poslali su otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu izražavajući podršku Europskoj uniji u donošenju Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu čiji su dijelovi pokrenuli brojne rasprave u javnosti. 
Predsjednici Europskog udruženja novinske agencije (EANA), Europske federacije novinara (EFJ) i drugih organizacija koje predstavljaju interese desetak tisuća medijskih kuća, novina, agencija i novinara diljem EU-a u pismu su naglasili kako pomno prate prijedloge oko Direktive koju bi trebao donijeti Europski parlament. Riječ je o mjeri kojom se nastoje dati bolji pravni instrumenti kreativnim, kulturnim i medijskim industrijama, no njeni kritičari tvrde kako će ona ugroziti slobodu Interneta i uvesti cenzuru.

Od 28 članica Europske unije, dosad ju je potpisalo njih osam, među njima i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U otvorenom pismu poslanom u četvrtak upozorava se kako internetske platforme svakodnevno koriste sadržaje izdavača i novinskih agencija kako bi stvarali prihode od reklama, bez kompenzacije novinarima i medijima koji su ga stvorili, koji ulažu u budućnost novinarstva i urednički su i pravno odgovorni za taj sadržaj. 

"Bez jasne pravne zaštite sadržaja medijskih nakladnika, kao što je predloženo u članku 11., održivost slobode medija i profesionalnog novinarstva je u opasnosti, pa zbog toga europsko zakonodavno tijelo mora ispraviti postojeću neravnotežu u online ekosustavu", upozorava se u pismu. Članak 11. trebao bi uvesti novo pravo pomoću kojeg bi izdavači na digitalnom tržištu mogli kontrolirati kako se njihovi sadržaji prenose, stavljaju na raspolaganje javnosti i umnožavaju, te odrediti uvjete licenciranja.

Protivnici članka tvrde kako bi zbog njega velike internetske platforme zbog uštede mogle isključiti brojne manje medije, što bi moglo ugroziti dostupnost informacija javnosti. Europske medijske organizacije u pismu njemačkoj kancelarki Merkel i francuskom predsjedniku Macronu izražavaju snažnu podršku pokušajima EU-a da "uvede pravednost i osigura da sve online platforme adekvatno isplaćuju proizvođače sadržaja, novinare i medije". 

Naglašava se kako su pregovori o Direktivi došli do ključne točke, zbog čega su potpisane organizacije zabrinute da bi izostanak dogovora između Njemačke i Francuske u narednim danima mogao ugroziti cijelu reformu autorskih prava na europskoj razini. "Pozivamo vas da odmah krenete djelovati i postignete dogovor na vrijeme o Direktivi kako ne bi ugrozili tu reformu koja je ključna za osiguravanje održivosti slobodnih i neovisnih medija koji su u srcu naših demokracija", zaključuje se u pismu.