Dnevne novosti

Kuščević: Vladi nikada nije dostavljen dokument o izraelskim avionima

30.01.2019 07:15 ZAGREB, 29. siječnja 2019. (Hina) - Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u utorak uoči sjednice Vladina užeg kabineta kako je američki veleposlanik jasno kazao da Vladi nikada nije dostavljen dokument koji bi doveo u pitanje isporuku izraelskih aviona, te da će Hrvatska nastaviti surađivati s Izraelom i SAD-om.
Na pitanje jesu li svi znali sve detalje oko kupovine borbenih zrakoplova F-16 Barak, Kuščević je odgovorio kako očito nisu. "Čuli smo američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, koji je jasno kazao da Vladi nikada nije dostavljen dokument koji bi doveo u pitanje isporuku aviona", rekao je.

Sporni dokument sadrži upute kako se može dovršiti taj proces, na temelju kojih su, ističe Kuščević, zatražili od Izraela da dostavi konačnu suglasnost SAD-a. "Oni nisu dostavili suglasnost, a mi smo prekinuli proces javne nabave", rekao je.Upitan jesu li u Vladi previše vjerovali da će Izrael ishoditi odobrenje, Kuščević je odgovorio kako su Izrael i SAD hrvatski partneri."Mi ćemo nastaviti  surađivati s njima. A tko se u ovom postupku mogao bolje ponijeti, pa evo, pustimo da premijer dovrši uvid u cijelo stanje pa ćemo biti pametniji", kazao je dodavši da je sve krenulo po zlu kada Izrael nije osigurao dokument koji se obavezao osigurati.

Kuščević: Treba utvrditi počinitelje gnjusne fotomontaže

Za aferu oko fotomontaže fotografija ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Kušević je rekao da je to završena stvar."Tolušić je jasno rekao da nema ništa s time. Imamo izvješća sigurnosnih službi da se radi o fotomontaži, to govori i glavni urednik Nacionala. Htio bih da se što prije otkriju počinitelji te gnjusne fotomontaže", poručio je.Kuščević ne zna što DORH još treba učiniti, ali svakako podupire da sve nadležne službe što prije utvrde stvarno stanje i počinitelje."Ova situacija niti šteti Vladi niti koristi, ali svakako ne koristi općoj klimi u društvu.

Ne koristi transparentnosti kako hrvatskih medija, tako i svih onih koji prenose takve dezinformacije", zaključio je Kušević.Komentirao je i novu nabavu automobila za Vladu, koju bi trebalo provesti 2020. godine, rekavši kako je riječ o potrebama Hrvatske zbog predsjedanja Europskom unijom te godine.