Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o zaštiti potrošača, sprečavanju pranja novca, suzbijanju zlouporabe droga

17.01.2019 07:40 SABORNICA

ZAGREB, 16. siječnja 2019. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti potrošača, nakon čega slijedi rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, te o suzbijanju zlouporabe droga.

Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača pristupilo se radi njegova usklađivanja s EU Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi kojima se, među ostalim, propisuje da se obveza isticanja dviju cijena, redovne i snižene, odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.

Izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predviđeno je da će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan. U obrazloženju izmjena i dopuna zakona navodi se da se javni pristup Registru stvarnih vlasnika pravnih subjekata uvodi radi daljnjeg povećanja transparentnosti podataka o stvarnom vlasništvu i smanjenja mogućnosti zloupotrebe pravnih subjekata za prikrivanje identiteta stvarnih vlasnika kao eventualnih počinitelja kaznenih djela pranja novca, uključujući i porezne prijevare te za sprječavanje financiranja terorizma.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak je i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani.

Definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ neophodno je radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u Europskoj uniji i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, navodi se u obrazloženju. Zastupnici će raspravljati i o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o nasljeđivanju koji uređuje pravo nasljeđivanja te pravila po kojima sud, druga tijela i ovlaštene osobe postupaju u nasljednim stvarima.