Dnevne novosti

Usvojen akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima

04.01.2019 07:15 ZAGREB, 3. siječnja 2019. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2020. godine koji sadrži četiri temeljna područja.

Uz koordinaciju međuresornog djelovanja sa standardizacijom postupanja za sva tijela koja pružaju podršku žrtvama i svjedocima, uz povezivanje općeg sustava i specijaliziranih programa podrške, planom se želi postići i unaprjeđenje normativnog okvira uz izgradnju informacijskog sustava za praćenje provedbe podrške žrtvama i svjedocima.

Planom se proširuje i uključivanje organizacija civilnog društva u sustav podrške žrtvama i svjedocima te se jača međunarodna suradnja kako bi se žrtvi ili svjedoku pomoglo od samog počinjenja kaznenog djela, tijekom trajanja kaznenog/prekršajnog postupka, kao i nakon njega, a radi prevladavanja psiholoških trauma i lakše socijalne rehabilitacije, te zaštite narušenih prava."

Akcijskim planom želimo sustav podrške žrtvama i svjedocima podići na jednu višu razinu", istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.