Dnevne novosti

Optužnica protiv osam Bošnjaka zbog ratnih zločina nad Srbima

31.12.2018 07:05 MOSTAR, 28. prosinca 2018. (Hina) - Državno odvjetništvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv osam Bošnjaka bivših pripadnika nekoliko hrvatskih i bošnjačkih vojnih formacija u toj zemlji optuženih za ratne zločine, ubojstva i teška zlostavljanja zarobljenih srpskih civila na početku rata na području Lukavca u sjevoistočnoj Bosni.
Državni odvjetnik u posebnome odjelu za ratne zločine optužio je bivše zapovjednike i pripadnike teritorijalne obrane iz Lukavca, vojne policije i HVO-a Modrac da su tijekom 1992. počinili ratne zločine nad više od 20 žrtava civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni na više lokacija na području Lukavca i okolice, navodi se u priopćenju iz državnog odvjetništva BiH.

Optuženi Zijad Srabović, Refik Morankić, Ahmet  Bajrić, Abid Arapčić, Senaid Ćosić, Pašaga Čajić, Samir Džambić i Mirsad Žilić su mučili žrtve i zlostavljali ih na  izrazito ponižavajuće načine, nanosili im teške tjelesne i duševne ozljede te ih seksualno zlostavljali i ponižavali, navodi se u optužnici.

Počinjenim zločinima su žrtvama nanesene teške ozljede, a dva zatočenika su umrla od posljedica zlostavljanja, navodi se u priopćenju.Kako su najavili iz državnog odvjetništva navode optužnice će dokazivati pozivanjem 42 svjedoka, među kojima i svjedoka s mjerama zaštite i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.