Dnevne novosti

Francuska povukla tužbu protiv ruandskih dužnosnika - sudski izvor

27.12.2018 07:05 PARIZ, 26. prosinca 2018. (Hina/Reuters), Francuski istražitelji povukli su optužnice protiv devetero dužnosnika iz Ruande koji su istraživani zbog smrti predsjednika 1994., događaja koji je doveo do genocida u kojem je ubijeno više od 800 tisuća ljudi, otkrio je pravosudni izvor. 
Francuska je istragu, čiji je predmet bio i bivši ministar obrane James Kabarebe, pokrenula 1998. na zahtjev obitelji francuskih članova posade koji su poginuli kad je raketama oboren zrakoplov predsjednika Juvenala Habyarimane u blizini zračne luke u Kigaliju.

Tadašnji predsjednik Burundija Cyprien Ntaryamira također je poginuo u tom rušenju zrakoplova. Taj proces, kao i optužbe Ruande da je Francuska sudionik genocida, naštetili su odnosima između dviju državu. Istražitelji u Ruandi i drugdje nisu mogli utvrditi jesu li rakete koje su oborile predsjednikov zrakoplov ispalili ljudi bliski ruandskom režimu u to vrijeme ili oporbena Patriotska fronta Ruande koja je okončala genocid i preuzela vlast.

Pravosudni izvor je u srijedu otkrio kako su optužnice povučene 21. prosinca. Francuski tužitelj je to predložio u listopadu, zbog nedovoljnih dokaza. Ruanda je u ponedjeljak pozdravila kraj tog procesa koji je proglašavala politički motiviranim.