Dnevne novosti

Povratak Trgovačkog suda u Dubrovnik olakšat će poslovanje gospodarstvenicima

21.12.2018 07:25 DUBROVNIK, 20. prosinca 2018. (Hina) - Povratkom sjedišta Trgovačkog suda u Dubrovnik od 1. siječnja 2019. godine gospodarstvenicima Dubrovačko-neretvanske županije značajno će se olakšati poslovanje, a sudu će donijeti uštede te olakšanje i rasterećenje u administrativno-tehničkim poslovima, izjavio je u četvrtak u Dubrovniku sudac ovlašten za poslove sudske uprave u Trgovačkom sudu u Dubrovniku u osnivanju Srđan Gavranić.
Trgovački sud u Dubrovnik je od 2011. godine imao status ispostave splitskog Trgovačkog suda, a prema novom Zakonu o područjima i sjedištima sudova, od prvog dana iduće godine opet će se odvojiti od splitskog i biti samostalna institucija, pa gospodarstvenici iz najjužnije hrvatske županije više neće morati putovati na ročišta u Split.

Gavranić je na konferenciji za medije na dubrovačkom sudu naglasio kako mu je drago što se prepoznalo da Dubrovnik treba imati sjedište trgovačkog suda te da rješenje iz 2011. godine o ukidanju dubrovačkog trgovačkog suda nije bilo dobro. Pohvalio se dosadašnjom izvanrednom suradnjom s Trgovačkim sudom u Splitu, ali i istaknuo kako je ipak bilo dosta tehničkih problema.

„Spisi u stečajevima su dolazili u Split, odakle su ih slali nama, pa smo ih mi vraćali u Split, gdje su održavana ročišta. U Dubrovniku smo nabavljali samo toaletni papir, a sve drugo je dolazilo iz Splita“, opisao je dosadašnje stanje Gavranić. Dodao je kako su dubrovački suci u posljednje tri godine dobili 580 predmeta stečajnih dužnika s područja Splitsko-dalmatinske županije, a do danas su riješili njih 420. "Istovremeno smo u Dubrovniku dobili 1458 stečajeva, a riješili smo njih 1043.

Pročistili smo gospodarstvo jer je velik broj pravnih subjekata brisano iz sudskog registra, čime je smanjeno opterećenje u ostalim granama prava. Nije sve tako crno u hrvatskom pravosuđu“, zaključio je Gavranić. Rekao je kako mu je žao što je u novom Zakonu zadržano staro rješenje, prema kojem će za plovidbeno, zrakoplovno i autorsko pravo biti još uvijek nadležna samo četiri suda u Hrvatskoj. “To znači da će poduzetnici iz županije za, na primjer, rješavanje potraživanja iz autorskih prava, još uvijek morati putovati u Split na ročište. Vjerujem da će se i to promijeniti”, izjavio je Gavranić. S

matra da je, prema broju predmeta i gospodarskom stanju u županiji, trenutni kadar koji uključuje predsjednika, četiri suca i jednog sudskog savjetnika, dovoljan. „Velika većina sudaca je najmanje kriva za dugotrajnost predmeta. Osobno smatram da su naši zakoni presloženi te je strankama dopušteno previše prava, a koja se često zloupotrebljavaju, što dovodi do nepotrebnog odugovlačenja postupaka“, rekao je Gavranić.

Podsjetio je kako je još u vrijeme francuske Ilirske pokrajine Dubrovnik imao sudbeni stol, a dekretom francuskog maršala Marmonta 1812. godine ustanovljen je trgovački sud, s predsjednikom, četiri suca i dva pristava. Bili su birani iz redova trgovaca, kupaca i novčara. Od tada do danas je trgovački sud u Dubrovniku postojao u različitim oblicima.

Trgovački sud u Dubrovniku imat će predsjednika, četiri suca i jednog sudskog savjetnika. Bit će nadležan za rješavanje sporova u gospodarstvu za područje Dubrovačko-neretvanske županije, kao i za stečajne postupke, izvanparnične mjere osiguranja te prethodne i privremene mjere, a brinut će o sudskom registru.