Dnevne novosti

Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje nakon gotovo pet godina

21.12.2018 07:23 ZAGREB, 20. prosinca 2018. (Hina) - Vlada je u četvrtak na sjednici prihvatila te zaključkom ovlastila ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak za potpisivanje prijedloga Kolektivnog ugovora (KU) za znanost i visoko obrazovanje te Dodatka ugovoru, nakon što je on otkazan još prije gotovo pet godina.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ističe ovaj KU izuzetno važnim za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Pregovori su, navela je, trajali 16 mjeseci, a završeni su početkom ovog mjeseca. Novi KU od materijalnih prava, između ostaloga, regulira pravo zaposlenika u suradničkom, stručnom i nastavnom zvanju i na radnom mjestu na povrat troškova povezanih s izradom, tiskom i opremom doktorske disertacije u visini do najviše 3500 kuna, a koji se dokazuju računima, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji te prava vezana uz troškove poslijediplomskih doktorskih studija.

Kolektivnim ugovorom se potiče i znanstvena izvrsnost jer se po prvi puta u normi, osim nastavnog, vrednuje i znanstveni rad te rad na projektima. Novi KU omogućava i fleksibilnu podjelu radnog vremena odnosno neće više biti nužno da je ono pola nastava, pola znanost, a dodatkom KU-a uređuje se i osiguravanje dodatka na plaću za radna mjesta s posebnim uvjetima rada u iznosu 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama (npr. zaposlenici koji rade s opasnim materijalima).

Za štete od elementarnih nepogoda 19,9 milijuna kuna

Za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u ovoj te dijelom u prošloj godini, Vlada je odobrila 19,9 milijuna kuna žurne pomoći. Od tog iznosa, 3,2 milijun raspoređuje se za potvrđene štete u građevini, a 16,7 milijuna kuna za potvrđene štete na poljoprivredi, a pomoć će se davati u postotku od potvrđene štete na obrtnim sredstvima u poljoprivredi te na stambeno građevinskim objektima fizičkih osoba. Vlada je uredbom odredila i kriterije za utvrđivanje korisnika i način raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za iduću godinu, procijenjenih na nešto više od 483 milijuna kuna.

Prema uredbi, 35 posto prihoda dodjeljivat će se organizacijama koje promiču razvoj sporta, 4,19 posto onima koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti, 12,5 posto onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, 19,1 posto onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, 3,7 posto onima koje se bave tehničkom kulturom, 12,28 posto onima koje se bave kulturom, 1,96 posto onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih te 11,27 posto onima koje pridonose razvoju civilnog društva.