Dnevne novosti

Za 62 projekta javne turističke infrastrukture više od 23 milijuna kuna

18.12.2018 07:25 ZAGREB, 17. prosinca 2018. (Hina) - Ministarstvo turizma će s više od 23 milijuna kuna sufinancirati 62 razvojna projekta javne turističke infrastrukture, a temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.
Ministarstvo je objavilo odluku o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018., a sredstva su namijenjena javnom sektoru odnosno lokalnim jedinicama za razvoj javne turističke infrastrukture. 

Prema odluci, s 23,48 milijuna kuna sufinancirat će se ukupno 62 projekta - 26 projekata uređenja plaža, 25 centara za posjetitelje/interpretacijskih centara, sedam projekata javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i četiri projekta uređenja javnih zahoda. Ministar turizma Gari Cappelli ističe kako je važno kontinuirano ulagati u sve segmente turističke ponude, osim u smještajne kapacitete, i u ostale dijelove suprastrukture. "Pritom želimo sve svoje komparativne prednosti turistički valorizirali i time naše destinacije učinili atraktivnijima, poštujući pritom načela odgovornog i održivog razvoja turizma", naglašava ministar u priopćenju. 

Cilj Programa razvoja javne turističke infrastrukture je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma, uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Također, sufinanciranjem projekata javne turističke infrastrukture se potiče stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernija prostorna distribucija potražnje, generiraju se novi motivi dolaska te se potiče rast turističke potrošnje.Iz Ministarstva su najavili i kako se u idućem razdoblju očekuje odluka za točku 5. i 6. programa - javna golf igrališta i žičare, koja će se donijeti kada se u cijelosti osiguraju potrebna sredstva.Javni poziv za potpore temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture bio je otvoren od 7. kolovoza do 14. rujna.

Izvor za financiranje tog javnog poziva je Fond za razvoj turizma, koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, a za namjene i poslove utvrđene Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Minimalni iznos potpore iznosi 100.000 kuna za centre za posjetitelje i interpretacijske centre te projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, a 200.000 kuna za projekte uređenja plaža.Maksimalni iznos potpore je 300.000 kuna za projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i javne zahode, a za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre 800.000 kuna.Za Program je osigurano do 25 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.