Dnevne novosti

Predstavljeni projekti koji pridonose internacionalizaciji zagrebačkoga Sveučilišta

18.12.2018 07:05 ZAGREB, 17. prosinca 2018. (Hina) - Projekti sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koji pridonose internacionalizaciji toga najvećeg hrvatskoga sveučilišta, predstavljeni su u ponedjeljak u sveučilišnoj auli, a jedan od njihovih specifičnih ciljeva je i povećanje broja obrazovnih i studijskih programa te kolegija na stranim jezicima, pretežito engleskome.
Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga podsjetio je da je riječ o projektima za koje je Sveučilište u Zagrebu dobilo bepovratna novčana sredstva u okviru poziva UP.03.1.1.02. Internacionalizacija visokoga obrazovanja koje je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokoga obrazovanja.

Novac je osiguran iz Europskoga socijalnog fonda (ESF), operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., provodit će se u razdoblju od 12 do 36 mjeseci, a njihovi specifični ciljevi su i povećanje broja združenih studija te jačanje kompetencija studenata i osoblja visokih učilišta.

Kratke prezentacije 11 od ukupno 12 projekata sastavnica

U kratkim prezentacijama od po pet minuta sažeto su predstavljeni projekti 11 sveučilišnih sastavnica od njih ukupno 12 koje provode projekte. Projekti su uglavnom financirani u iznosu od oko milijun i 700 tisuća kuna, a njihovi su predstavljači suglasni kako će njihova provedba doista pridonijeti internacionalizaciji zagrebačkoga Sveučilišta te povećanju kompetencija njihovih nastavnika i studenata.

Predstavljeni su tako projekti - Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije za diplomski studijski program na engleskom jeziku "Chemical and Environmental Technology", Stomatološkoga fakulteta na kojemu će se razviti "Studij dentalne medicine" na engleskome jeziku, te Medicinskoga fakulteta za novi program "Eksperimentalna farmakologija i patologija", te za organizaciju ljetne škole Klinička prehrana i dijetoterapija - EXPPAND.

Projekt na Farmaceutsko-biokemijskome fakultetu je "Razvoj integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga studija farmacije na engleskome jeziku" (Pharma 5.0) , na Šumarskome fakultetu projekt "Internacionalizacija studijskih programa 'kod kuće' (InterSumfak), a na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu – InterRGN – Internacionalizacija Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu razvija se internacionalni diplomski sveučilišni studija biomedicinske matematike - BioMedMath što će, kako je istaknula dekanica Aleksandra Čižmešija, biti potpuno novi studij u području za koje postoji veliko zanimanje, a provodit će se i uz pomoć Sveučilišta u Oxfordu.

Zahvaljujući dobivenom novcu Tekstilno-tehnološki fakultet internacionalizirat će doktorski studij "Tekstilna znanost i tehnologija", a kako je objasnila voditeljica projekta Vesna Marija Potočić Matković, njihova ciljana skupina nisu studenti iz Europe, već iz Kine, Indije i Turske gdje postoji veliko zanimanje za takav studij.  

Na Fakultetu prometnih znanosti u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Fakultetom organizacije i informatike provodi se projekt LoMI - Internacionalizacijom preskačemo granice, na Veterinarskome fakultetu provedba projekta dovest će do uspostave poslijediplomskih specijalističkih studija veterinarske medicine na engleskome jeziku, na Kineziološkome fakultetu poslijediplomski specijalistički studija prevencije i rehabilitacije sportskih ozljeda na engleskome jeziku, a kako je istaknula prodekanica za znanost Sanja Šalaj, postoji velika potreba za takvim stručnjacima.

Osim predstavljenih projekata, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER),  provodi se projekt koji će dovesti do uspostave Međunarodnoga sveučilišnog diplomskog studijskog programa iz elektrotehnike i računarstva (FER-IN).

Boras: Novi studiji pokazuju snagu Sveučilišta i integriranost u Europu

Rektor Damir Boras otvorio je i zatvorio predstavljanje projekta te istaknuo da će s ovih 12 novih projekta, na Sveučilištu u Zagrebu zapravo biti 27 studija na enegleskom jeziku što, ocijenio je, pokazuje snagu zagrebačkoga Sveučilišta i njegovu integriranost u Europu. Jer, istaknuo je rektor, Sveučilište u Zagrebu nije samo najveće u Hrvatskoj koje traje već 350 godina, ono je i među 15 najvećih sveučilišta u Europi, a za studij na zagrebačkome Sveučilištu zainteresirani su ne samo brojni Europljani, nego i studenti izvan našega kontinenta. 

Boras je izrazio zadovoljstvo što je Sveučilište u Zagrebu dobilo 20 milijuna kuna na javnome natječaju koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja teškom ukupno 50 milijuna kuna, što je, istaknuo je, zapravo 40 posto od ukupnog iznosa.Rektor vjeruje da će i ovi projekti pridonijeti većoj vidljivosti i internacionalizaciji zagrebačkoga Sveučilišta što je, rekao je, i jedna od misija ove sveučilišne uprave.