Dnevne novosti

Oporba: Uzor trebao biti Zakon o otocima, za brdska područja malo sredstava

17.12.2018 07:25 ZAGREB, 13. prosinca 2018. (Hina) - Oporbeni zastupnici u četvrtak su, u saborskoj raspravi o prijedlozima Zakona o brdsko-planinskim i o potpomognutim područjima, ocijenili kako su sredstva koja država u njih kani uložiti nedostatna, te kako se kod njihove izrade trebalo ugledati na Zakon o otocima koji daje pozitivne rezultate.
Željeli smo da brdsko-planinska i potpomognuta područja imaju isti tretman kao i otoci, da se prati ostvarivost mjera, ali to nije tako, ocijenio je Damir Mateljan (SDP) nezadvoljan i novcem za ta područja. Za brdsko-planinska je osigurano 40 milijuna, za potpomognuta 80 milijuna, dakle za dvije trećine države 120 milijuna od 136 milijardi koliko za iduću godinu iznosi državni proračun, rekao je Mateljan navodeći da ti zakoni i ne mogu biti bolji, jer Vlada nije provela strukturne reforme.

Država za brdsko-planinska područja daje 40 milijuna kuna, a samo troškovi zimske službe Gorskog kotara premašili su taj iznos, kaže Tulio Demetlika (IDS) koji je izračunao da će, kad se tih 40 milijuna podijeli na 85 gradova, svaki dobiti po 470 tisuća kuna. Nisam siguran da će to donijeti promjene na bolje, nema smisla donositi zakon koji nije jasan i provediv, poručuje IDS-ov zastupnik.To su samo sredstva unutar nadležnog ministarstva, ali bit će ih i u drugim tijelima, uzvraća Branka Juričev Martinčev (HDZ), pa ističe da su ove godine jedinice lokalne samouprave, zahvaljujući drugom krugu porezne reforme, dobile dvije milijarde kuna.

Odbacuje i oporbene tvrdnje da u Zakonu nema konkretnih mjera. Nije točno, decidirano je navedeno što treba učiniti da se potakne razvoj brdsko-planinskih područja, spominje se unaprijeđenje infrastrukture, otklanjanje posljedica otežanih klimatskih uvjeta, subevncije smještaja osoba deficitarnih zanimanja, navodi. Novac je ključan za provedbu Zakona, a sredstva iz drugih izvora se ne vide, kaže. Boris Milošević (SDSS) ističe da su na terenu velika očekivanja od zakona o potpomognutim područjima u koje 'spadaju' 304 lokalne jedinice. 

Potpomognuta područja vape za konkretnim, stabilnim, višegodišnjim mjerama, samo tako ćemo postići ravnomjeran razvoj države, kaže Milošević. Novac nije problem, no koji su to projekti koji će dati pozitivne učinke, pita se Milorad Batinić (HNS) i podcrtava da se dosta jedinica loklane samouprave susreće s nedostatkom administrativnih kapaciteta. HNS će te zakonske prijedloge podržati, no smatra da je trebalo analizirati učinke važećih zakona o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima.