Dnevne novosti

Mađarska planira uspostaviti sudove pod kontrolom vlade

13.12.2018 07:05 BUDIMPEŠTA, 12. prosinca 2018. (Hina/Reuters) - Mađarska je u srijedu prihvatila zakon kojim će uspostaviti sudove izravno pod nadzorom ministra pravosuđa, a što će omogućiti politički utjecaj na pravosuđe i dodatno potkopati vladavinu prava, upozorili su kritičari.  
Upravni sudovi preuzet će slučajeve o poslovanju vlade poput oporezivanja i izbora, čime se trenutno bavi glavni pravosudni sustav. Vlada je najavila da će tim sudovima predsjedati neovisni suci koji će biti efikasniji. Velike ovlasti u imenovanju sudaca imat će ministar pravosuđa, a on će nadgledati i sudske proračune. Kritičari upozoravaju da se time ugrožava dioba vlasti i poduzima novi korak prema autoritarnoj vladavini premijera Viktora Orbana. 

"Zakon je ozbiljna prijetnja vladavini prava u Mađarskoj i protivna je vrijednostima na koje je Mađarska pristala kad se pridružila Europskoj uniji", priopćio je Helsinški odbor. "Pošto ova mjera potkopava diobu vlasti, granice između izvršnih i pravosudnih vlasti u Mađarskoj bit će zamagljene i to bi moglo otvoriti put da se vlada miješa" u pravosuđe, dodala je ta organizacija. Europski parlament u rujnu je glasao o uvođenju sankcija Mađarskoj zbog nepoštivanja zakonodavstva EU o demokraciji, građanskim pravima i korupciji. Budimpešta odbacuje te optužbe. 

Novi upravni sudovi, koji će uključivati i novi vrhovni sud, krenut će s radom 2020. godine. "Kao i svaki drugi, na javnim upravnim sudovima sjedit će neovisni suci kojima će vladati samo riječ zakona", napisao je na svom blogu glasnogovornik vlade. Budimpešta je mišljenje o mjeri zatražila od Venecijanske komisije, panela stručnjaka za ustavno pravo Vijeća Europe. Komisija je potvrdila da je primila zahtjev i očekuje se da će iduće godine dati svoje mišljenje. U srijedu je odbila komentirati. (Hina) xis yrt