Dnevne novosti

Butković: Reformom zakonodavstva omogućiti digitalizaciju svih usluga u pomorstvu

10.12.2018 07:35 BROD
ZADAR, 7. prosinca 2018. (Hina) - Reforma pomorskog zakonodavstva obuhvaća izradu prijedloga i donošenje tri ključna zakona u pomorstvu: Zakona o lučkim kapetanijama, izmjene Pomorskog zakonika te novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kazao je u petak u Zadru ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na obilježavanju Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, dodavši kako bi se njome trebala omogućiti digitalizacija svih usluga u pomorstvu.

Dodao je kako su prva dva zakona donesena, a sada slijedi izrada prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, što je, ustvrdio je, i najveći izazov njegova ministarstva. Istaknuo je kako bi reforma trebale omogućiti digitalizaciju svih usluga u pomorstvu u sljedeće tri godine te smanjiti administrativno opterećenje kako za građane, tako i za pomorce i brodare. Naglasio je potrebu poboljšavanja obrazovanja pomoraca te je naveo kako su dodijelili tri milijuna kuna srednjim pomorskim školama za nabavu opreme za izvođenje nastave.

Osim ulaganja u ljude, ministar Butković istaknuo je važnost ulaganja u luke, koje su vrata u svijet i pokretač gospodarskoga razvoja, zbog čega je u razvoj i modernizaciju infrastrukture luka uloženo više od 310 milijuna kuna. "Prvi put osigurali smo financiranje u malim županijskim lukama bespovratnim europskim novcem, a riječ je o 80 milijuna eura koje imamo na raspolaganju", poručio je. U sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe u Zadru je potpisan i sporazum o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz, procijenjene vrijednosti 17,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Privlački gaz plitki je pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva, smješten između kopna i otoka Vira. Ministarstvo i Plovput financirat će više od 80 posto vrijednosti projekta, a ostatak Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave."Riječ je o dobrom projektu, koji donosi veliki potencijal u prometnom, turističkom i gospodarskom smislu. Mate Perišić, direktor Plovputa, naglasio je kako će se gaz produbiti za tri metra dubine te proširiti za oko šest metara te će njime moći prolaziti i veći brodovi. "Ovaj plovni put prepoznala je još Austro-Ugarska te imamo projektnu dokumentaciju iz 1911. godine", dodao je Perišić i otkrio kako već imaju kontakte s potencijalnim otkupljivačima iskopanog pijeska.