Dnevne novosti

Odbijeni oporbeni amandmani na zakone i rebalans državnog proračuna

03.12.2018 07:25 ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Predstavnik Vlade odbio je u petak amandmane na Zakon o udomiteljstvuZakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostoraZakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, na izmjene Zakona o osiguranju i na rebalans proračuna za 2018.

Vodeći prvenstveno računa o zaštiti djeteta i naboljeg interesa djeteta nije moguće prihvatiti amandman u predloženom obliku, kazala je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku."Institut udomiteljstva proizlazi iz socijalne usluge smještaja radi čega se u svom određenju u bitnome naslanja na osnovni zakon o socijalnoj skrbi koji obitelj u smislu zakona definira kao zajednicu koju čime bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive", dodala je. Nisu prihvaćeni ni ostali oporbeni amandmani na taj zakon.

Predstavnik Vlade u petak je u Saboru odbio i sve oporbene amandmane na izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Izmjenama tog zakona država po prvi put u povijesti predlaže zakon koji zabranjuje podzakup, kad se poslovni prostor dade u zakup nema podzakupa. Također propisuje kriterije pod kojima se poslovni prostori mogu prodati sadašnjem zakupniku, propisuje koji se prostori neće prodavati, kao i da prostor u vlasništvu države više se neće moći prodati na obročnu otplatu, nego isključivo kroz jednokratno plaćanje.

Odbijeni su i oporbeni amandmani na Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, te na izmjene Zakona o osiguranju kao i amandman Kluba HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a na Zakon o Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Prihvaćeni je samo amandman HDZ-a na Zakon o Središnjem registru državne imovine vezan za prekršajne odredbe u zakonu, te amandmani HDZ-a na Zakon o osiguranju.

Na rebalans proračuna za 2018. ministar financija Zdravko Marić odbio je jedina dva amandmana Živog zida kojim su tražili dodatna sredstva za razvoj znanstveno istraživačke djelatnosti te za prehranu učenika u školama. Prijedlogom  izmjena državnog proračuna za 2018. godinu ukupni prihodi povećavaju se  za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane, te će iznositi 129,2 milijarde kuna.