Dnevne novosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja: Osmislit će se model za besplatne udžbenike

03.12.2018 07:20 ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja odbila je u petak u Hrvatskom saboru amandman 'Bandićeva' kluba da se u državnom proračunu za iduću godinu osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, no najavila da će se kroz sljedeću godinu osmisliti model osiguranja udžbenika.

Ministarstvo će, u suradnji s drugim tijelima, osmisliti model financiranja udžbenika za učenike svih osnovnih škola u državi, kao i utvrditi potreban dodatni iznos financijskih sredstava te će po donošenju Vladine odluke o uštedama putem preraspodjele na proračunskim pozicijama osigurati potrebna sredstava, objasnila je državna tajnica Branka Ramljak. Riječi "osigurat ćemo" zvuče obećavajuće, no Klub je u ponedjeljak ujutro, pa sad ne mogu odustati od amandmana, tražimo glasovanje o njemu, rekao je predstavnik Bandićeva, odnosno Kluba Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika Robert Jankovics.

"Ovo je igrokaz Bandića i Plenkovića, želim da ljudi znaju da ne postoji novac za udžbenike, ovo je prevara, ne možete reći da ćete osigurati novac preraspodjelama, čemu onda proračun", zapitao se Gordan Maras (SDP) čije je sve amandmane koji se tiču Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vlada odbila, među njima i onaj da se poveća iznos za prevenciju ovisnosti. Povećanje od 300 tisuća nije dovoljno, kaže zastupnik i traži da to bude dva milijuna, a da se taj iznos skine Uredu premijera.

Od 217 amandmana, koliko su ih na predloženi državni proračun, podnijeli saborski zastupnici i klubovi, Vlada je u petak prihvatila samo tri, te još četiri koja se odnose na izvanproračunske korisnike - Hrvatske ceste.Prihvatila je amandman zastupnika Marije Puh, Ivana Šipića i Žarka Tušeka, vrijedan 10 milijuna kuna, te dva amandmana HDZ-ovih zastupnika Pere Čosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića u visini od 15 i pet milijuna kuna.Sabor u petak raspravlja o amandmanima, o njima će glasovati u ponedjeljak, kada treba donijeti i Državni proračun za 2019.Ukupni prihodi države iduće bi godine trebali iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna.