Dnevne novosti

Slovenski premijer ne vidi potrebu za referendumom o migracijama

23.11.2018 07:05 LJUBLJANA, 22. studenoga 2018. (Hina) - Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u četvrtak da ne vidi ni smisla ni potrebe da se o globalnom dogovoru o migracijama i marakeškoj deklaraciji održi referendum, nakon što je to ranije tijekom dana inicirala desna oporba.
Na pitanje novinara što misli o prijedlogu oporbenih čelnika, bivšeg premijera Janeza Janše i nacionalističkog čelnika Zmage Jelinčiča, da se o Globalnom dogovoru o migracijama i marakeškoj deklaraciji održi savjetodavni referendum, Šarec je na konferenciji za novinare kazao da za to ne vidi nikakve potrebe niti smisla. Referendumi se u Sloveniji nisu sazivali ni o drugim međunarodnim temama i deklaracijama koje je Slovenija prihvatila, primjerice Sporazumu iz Kyota o borbi protiv klimatskih promjena i sličnim dokumentima, rekao je slovenski premijer.„Ni sada ne vidim potrebe za takvim referendumom“, kazao je Šarec, dodavši da Janšina stranka i desnica u Sloveniji referendume i društvene mreže zlorabe kao „oružje za oslobađanje negativne energije“.

Slovenski parlament u srijedu je odbacio zahtjev triju desnih i konzervativnih oporbenih stranaka koje smatraju da Slovenija treba odstupiti od Globalnog sporazuma o migracijama koji je prihvatila ranija vlada te izraziti neslaganja s marakeškom deklaracijom. Janša je potom kazao da oporbi sada preostaje jedino zahtijevati referendum o tom pitanju.Potpise za održavanje tzv. savjetodavnog referenduma na kojemu bi glasači odlučivali o pitanju „Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o migracijama koji izjednačuje legalne migracije s ilegalnima?“  dali su zastupnici Janšine i Jelinčičeve stranke Da bi njihov zahtjev došao na dnevni red parlamenta, trebalo bi ga potpisati najmanje 30  zastupnika,  dok bi za raspisivanje referenduma desnica trebala osigurati natpolovičnu većinu pa inicijativa nema mnogo izgleda za uspjeh.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar u srijedu je u parlamentu naglasio da vlada premijera Šarca ostaje pri stajalištu kako se Slovenija neće povući iz Globalnog dogovora niti odustati od prisustvovanja konferenciji u Marakešu.Vlada te dokumente smatra pozitivnim korakom kako regulirati migracije u budućnosti suradnjom zemalja iz kojih migranti dolaze i ciljnih država, te navodi da ih podržava i velika većina članica EU-a. Osim toga, Cerar je u parlamentu energično zanijekao tvrdnje oporbe kako globalni sporazum navodno izjednačava ilegalne migracije s legalnima i uvodi migracije kao kategoriju ljudskih prava.