Dnevne novosti

Većina Poljaka podržava stajalište EU-a o pravosudnim reformama - anketa

20.11.2018 07:16 VARŠAVA, 19. studenoga 2018. (Hina/dpa) - Većina Poljaka želi da vlada popusti u borbi s Europskom unijom oko kontroverznih pravosudnih reformi, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija PAP. 
Citirajući ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo poljski istraživački institut CBOS, u izvješću piše da 53 posto građana Poljske želi da vodeća stranka Pravo i pravda uzme u obzir savjete i odluke Europske unije glede predloženih reformi. U poljskom zakonu predstavljenom u travnju smanjena je dob umirovljenja sudaca Vrhovnog suda. To je jedna od nekoliko reformi kojima se protivi Europska komisija. 

Europski sud pravde je 19. listopada naredio Poljskoj da privremeno suspendira zakon i vrati svrgnute suce na posao. Prošlog tjedna je Poljska pozvala Sud da povuče privremenu mjeru za suspenzijom reformi, tvrdeći da nije bilo potrebe za hitnošću kojom je odluka donesena. U izvješću novinske agencije PAP navodi se da se 31 posto Poljaka protivi poziciji Europske unije, dok 16 posto nema mišljenje po tom pitanju.