Dnevne novosti

Europski povjerenik za proširenje pozvao na zatvaranje pristupnih razgovora s Turskom

07.11.2018 07:05 BRUXELLES, 6. studenoga 2018. (Hina/dpa), Europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn založio se, u razgovoru za njemački Die Welt od utorka, za službeni završetak pristupnih pregovora Europske unije s Turskom.

"Dugoročno bilo bi poštenije za Tursku i za EU da krenu novim putem i okončaju pristupne pregovore", kazao je Hahn za ovaj njemački list konzervativne orijentacije. Inzistiranje na pristupnim pregovorima, koji su otvoreni još od 2005., blokira put onome što Hahn naziva "realističnim, strateškim partnerstvom".

Povjerenik je istaknuo da će na zemljama članicama EU biti odluka o tome kojim pravcem krenuti vezano uz odnose s Turskom i pristupne pregovore. Za sada, međutim, nema indicija da će većina zemalja članica poduprijeti službeno zatvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Zemlje članice ustvrdile su da su pregovori vezani uz članstvo Turske u EU zapali već duže vrijeme u fazu zastoja i izrazili svoju zabrinutost snažnim nazadovanjem te zemlje kada je riječ o vladavini prava, građanskim pravima i slobodi medija u Turskoj.

Hahn se već dulje vrijeme zalaže za to da se očuva bliska suradnja s Turskom, no da se istodobno definira realistična forma odnosa koja će uzeti u obzir interese obiju strana kao i realističnije opcije za Tursku. Hahn je predložio nadograđivanje postojeće carinske unije s Turskom, što je EU odbila u lipnju ove godine.