Dnevne novosti

Počinje projekt Aglomeracija Đakovo vrijedan 267 milijuna kuna

05.11.2018 07:20 ĐAKOVO, 2. studenoga 2018. (Hina), Nakon dvogodišnjeg kašnjenja zbog složenog postupka javne nabave, u Đakovu krajem ove godine počinju radovi na Aglomeraciji Đakovu, najavljeno je u petak prilikom potpisivanja ugovora između naručitelja i izvođača radova Đakovačkog vodovoda d.o.o. i vinkovačkog Sokola d.o.o. u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, osječko-baranjskog dožupana Gorana Ivanovića i đakovačkoga gradonačelnika Marina Mandarića.
Ugovor za rekonstrukciju i izgradnju sustava odvodnje na području Aglomeracije Đakova u sklopu poboljšane vodnokomunalne infrastrukture potpisali su u Maloj gradskoj vijećnici direktor Vodovoda Ivan Kočiš i direktor Sokola Goran Elez, koji je rekao da je njegova tvrtka konzorcij od sedam tvrtaka koje imaju veliko iskustvo u aglomeracijskim radovima diljem Slavonije.

Vrijednost danas potpisanog ugovora približno je 130 milijuna kuna, a vrijednost cijelog projekta Aglomeracije Đakova je 267 milijuna kuna, od čega 71 posto nepovratno iz EU fondova. Ostalo je novac iz državnog proračuna i Hrvatskih voda te oko četiri posto iz gradskog proračuna i Đakovačkog vodovoda.

Aglomeracija Đakovo, osim gradskog područja, obuhvaća i veći dio prigradskog prstena te susjednu općinu Satnicu Đakovačku, to jest 62 kilometra novih kanalizacijskih kolektora i rekonstrukciju starih, osam kilometara rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava, tri retencijske građevine, 26 precrpnih stanica i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, o čemu će se potpisati posebni ugovor. U Đakovu novi kanalizacijski sustav donosi više cijene usluga vodoopskrbe i odvodnje.  

"Grad Đakovo i njegovih pet najvećih prigradskih naselja te općina Satnica Đakovačka tim će projektom dobiti moderan kanalizacijski sustav s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda s kapacitetom za 33.000 stanovnika", rekao je gradonačelnik Đakova te dodao da će novi sustav iziskivati i veće cijene za vodoopskrbu i odvodnju, no tek će se vidjeti o kojem će povećanju biti riječ. Direktor Hrvatskih voda Đuroković rekao je kako će se tim projektom razina priključenosti u gradu Đakovu povećati s 80 na 95 posto.

"U projektu Aglomeracije Đakova 150 milijuna kuna je bespovratnih EU financijskih sredstava, dok lokalna samouprava i Đakovački vodovod daju 3,85 posto", rekao je Đuroković, koji je slične aglomeracijske projekte najavio i drugdje po Slavoniji. Dožupan Ivanović poručio je da su Slavonija, Baranja i Srijem željni takvih projekata. "Aglomeracije Đakova, Belog Manastira, Valpova, Našica i druge vrijedne su gotovo milijardu kuna", dodao je.

Ministar Tomislav Ćorić čestitao je Đakovu na pripremi i početku tako velikog projekta."Svaki novi kilometar kanalizacijske mreže pridonosi većoj kvaliteti života, a rast priključenosti na čak 95 posto treba biti ogledni primjer i drugima. Očekujemo da će ovi radovi značiti i oživljavanje građevinskog sektora u Slavoniji, koji se polako revitalizira, a rastu i plaće u tom sektoru", rekao je ministar Ćorić. Direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš dodao je kako je pred tom tvrtkom veliki posao te da će radovi trajati 26 mjeseci.