Dnevne novosti

Pravo i pravda u vodstvu na poljskim lokalnim izborima

22.10.2018 07:05 VARŠAVA, 21. listopada 2018. (Hina/Reuters), Poljska vladajuća euroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS) u vodstvu je na poljskim regionalnim izborima održanima u nedjelju, po izlaznim anketama.Izlazne ankete Ipsosa pokazale su da su konzervativci PiS-a dobili 32,3 posto glasova za članove pokrajinskih vijeća, dok je koalicija stranaka centra dobila 24,7 posto. 
Prije četiri godine na lokalnim izborima PiS je dobio 26,9 posto.Međutim, oporbeni kandidat za gradonačelnika Varšave Rafal Trzaskowski trebao bi pobijediti PiS-ovog Patryka Jakija. Izlazne ankete Trzaskowskom daju 54,1 posto glasova. Čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski izrazio je zadovoljstvo nakon objave izlaznih anketa. "Pobijedili smo.. i ovo je dobro kada se radi o budućnosti, posebno o parlamentarnim izborima", rekao je Kacyznski.

Poljaci su u nedjelju izašli na lokalne izbore koji su se smatrali ključnim testom za vladajući PiS, uoči europskih i parlamentarnih izbora sljedeće godine. PiS je još od uvjerljive pobjede na izborima 2015. u sukobu s EU-om zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su prijetnja demokraciji.

Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i preustroj pravosuđa koje još uvijek pod utjecajem struktura iz komunističkih vremena. PiS-ovi glasači svoju stranku, a posebice čelnika Jaroslawa Kaczynskog, vide kao odvažnog čuvara nacionalnih interesa. Iako Poljska pod PiS-om dobro gospodarski stoji, Bruxelles ne krije nezadovoljstvo poljskim konzervativcima.

Reforme u području pravosuđa nisu samo razljutile EU, već su pokrenule val kritika i osuda u zemlji, a najglasniji kritičari tvrde da su protuustavne i najveća prijetnja demokraciji od pada komunizma. Oporba optužuje PiS da sije strah među građanima tvrdnjama da će oporba u zemlju pustiti migranate i izbjeglice.