Dnevne novosti

Potrebno je priznati rad i regulirati prava seoskih žena, upozorava Petir

17.10.2018 07:15 ZAGREB/BRUXELLES, 16. listopada 2018. (Hina), Seoskim ženama nije priznat status te su u stalnoj borbi za svoja pripadajuća prava, upozorila je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir na konferenciji "Kako poboljšati uvjete i život žena u ruralnim područjima" održanoj u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, priopćio je ured zastupnice.
"Kada govorimo o seoskim ženama, važno je naglasiti njihovu višestruku ulogu - one se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane“, naglasila je Petir.

Konferencija, koji u su organizirali Marijane Petir (EPP) i španjolska zastupnica Clara Eugenia Aguilera García (S&D) u suradnji s najvećim europskim udruženjem poljoprivrednih proizvođača COPA, održana je povodom Svjetskog dana seoskih žena koji se svake godine obilježava 15. listopada.

Petir je naglasila i neke od problema s kojima se susreću žene u ruralnim područjima poput česte ekonomske ovisnosti o suprugu. Pored toga one ne dobivaju priznanja za posao koji obavljaju na gospodarstvima, za njih ne postoji radno vrijeme jer održavaju kućanstvo, brinu se za obitelj, ali istovremeno i za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, upozorila je zastupnica.

"Kako njihov status nije priznat te nemaju prava, u stalnoj su borbi kad su u pitanju socijalna prava. Gotovo polovica seoskih žena nikada ne ide na godišnji odmor. Rad koji nikad ne prestaje mora biti priznat i reguliran na odgovarajući način. Moramo osigurati ne samo osnovna, već i pristojna i odgovarajuća socijalna, zdravstvena, ekonomska i mirovinska prava za seoske žene “, kazala je Petir.

Marijana Petir je izvjestiteljica Odbora za prava žena i jednakost spolova o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima, a njezino je izvješće Europski parlament prihvatio u veljači 2017., podsjeća se u priopćenju "Rad na ovom izvješću bilo mi je dragocjeno iskustvo jer sam proširila saznanja o uvjetima u kojima žive seoske žene na području cijele EU i još važnije, o pravima koje nemaju“, rekla je Petir.

Prema podacima žene čine manje od 50 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tijekom 2014. godine žene su ostvarile oko 35 posto ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji, a osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima brinu se o obitelji i domaćinstvu što je često okarakterizirano kao „nevidljivi rad“.

Upravo zato, smatra Petir, potrebno je regulirati njihov profesionalni status čemu u prilog ide i današnja konferencija.Predsjednica Odbora za žene COPA-e Lotta Folkesson rekla je da "žene u ruralnim područjima nemaju pristup informacijama što uvelike utječe na njihov život, ali s vremenom su postale svjesne važnosti socijalnog osiguranja.

COPA potiče osnivanje tijela koje bi podizalo svijest o važnosti osiguranja i o rizicima koje sa sobom nosi nedostatak socijalne zaštite“.Petir je sve sudionike ujedno upoznala i s Natječajem za izbor najuzornije hrvatske seoske žene čija je pokroviteljica.

Izbor se ove godine održava 21. listopada u gradu Zagrebu jer je prošlogodišnju titulu ponijela Renata Bedeković iz mjesta Jakuševac koja se bavi uzgojem i proizvodnjom proizvoda od crne slavonske svinje. Dan ranije, u ponedjeljak, 15. listopada zastupnica Petir nazočila je dodjeli nagrade za inovaciju za žene poljoprivrednice koju također dodjeljuje COPA.

Nagrada za najinovativniji projekt pripala je Poljakinji Magdaleni Wegiel koja se bavi uzgojem pastrve, a natjecala se i jedna poljoprivrednica iz Hrvatske - Snježana Jakopović koja uzgaja ljekovito bilje i bundeve te od toga proizvodi kozmetiku, stoji u priopćenju.