Dnevne novosti

Jelenić: Pri kraju rekonstrukcija nestalog spisa

11.10.2018 07:20 ZAGREB, 10. listopada 2018. (Hina), Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u srijedu je kazao da je pri kraju rekonstrukcija nestalog spisa o aferi u kojoj se s curenjem podataka iz policijske akcije povezuje zamjenik predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

"Rekonstrukcija spisa je pri kraju", izjavio je Jelenić novinarima ispred sjedišta Državnog odvjetništva, nakon sastanka s glavnim tužiteljem Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova (MMKS) i bivšim glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom.

Jelenić je kazao i da se "unutar kuće" nastavlja rasvjetljavanje okolnosti o nestalom spisu kako bi se utvrdilo radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.

"Provjeravamo sve informacije do kojih dođemo razgovarajući sa sadašnjim i bivšim kolegama", rekao je Jelenić, odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da se nestali dokumenti nalaze unutar nekog drugog spisa.

Kazao je da će "pribaviti izjave" od svih osoba za koje smatra da "imaju određena saznanja vezano uz spis".U utorak su izjave o nestalom spisu u sjedištu DORH-a, među ostalima, dali i Brkić, tadašnja općinska državna odvjetnica Željka Pokupec te šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić.

Taj je policajac 2011. sastavio dokumente u kojima stoji da su Brkića dvoje osumnjičenika u istrazi o prostituciji prokazali kao krticu, iako svoje tvrdnje naknadno nisu ponovili pred istražnim sucem koji je tada vodio istragu.

Pokupec i Barbarić nakon ispitivanja nisu željeli ništa komentirati, dok je Brkić rekao da je "žalosno" da njega terete za probijanje mjera u akciji koju je 2011. vodio kao zamjenik ravnatelja policije, a rezultirala je uhićenjima i sudskim epilogom.

Dodao je i da je pitanje u kojoj je mjeri politička hajka usmjerena protiv njega, a u kojoj mjeri protiv HDZ-a. Nakon sastanka s Brammertzom Jelenić je kazao da su njihovoj suradnji, ali i suradnji tužiteljstava u regiji. 

Brammertz je ocijenio da su imali vrlo produktivan dvosatni sastanak na kojem su raspravili stvari od zajedničkog interesa, prvenstveno suradnji njihovih ureda, ali i pitanjima regionalne suradnje na kojem žele veći napredak. Dodao je da su, među ostalim, raspravljali i o pitanjima nestalih koje je "još uvijek važno u regiji".