Dnevne novosti

Balenović: Predloženi zakon promašaj, zviždači i dalje nezaštićeni

10.10.2018 07:25 ZAGREB, 9. listopada 2018. (Hina), Udruga Zviždač izrazila je u utorak, uoči rasprave o prijedlogu zakona o zviždačima u Saboru, nezadovoljstvo predloženim jer smatraju da nisu definirane sve potrebne konkretne mjere zaštite zviždača niti je razrađen način provedbe, tako da zviždači novim zakonom, ističe Udruga, neće biti zaštićeni od progona zbog prijave kriminala i korupcije. 
"Prijedlogom zakona uz zviždače nezadovoljni su svi koji su ikad pratili ili kontaktirali zviždače ili su radili na njihovoj zaštiti. Da s Prijedlogom zakona nešto nije u redu dokazuju nezadovoljstvo i kritike koje je na račun njega uputila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, čiji bi Ured od strane državnog ustroja ubuduće po novom zakonu trebao štititi prava zviždača", stoji u priopćenju udruge Zviždač koje je potpisala predsjednica Vesna Balenović.

Nakon što se zakon u Saboru donese, Zviždači će njegovu primjenu, kako je predloženo, dočekati tek od 1. siječnja 2020. Balenović smatra kako takvo odgađanje ne ide u korist zviždača, već se ide u korist počinitelja kriminalnih i koruptivnih radnji. Apsurdnim ocjenjuje što prema Zakonu o zaštiti zviždača, kriminal moraju prijaviti povjereniku, kojeg je kao svog čovjeka od povjerenja imenovala rukovodna struktura koju zviždač upravo kazneno prijavljuje.

Smatra da bi anonimnost zviždača najbolje štitila Udruga Zviždač kojoj bi zviždači donosili kaznene prijave. Udruga bi umjesto zviždača prijavila DORH-u kriminal, pratila, nadzirala i požurivala rješavanje predmeta, te istinski i do kraja štitila identitet zviždača. 

Napominje da ako zviždač anonimno prijavi kriminal, nema mogućnost provjere radi li se što po njegovoj prijavi ili je taj materijal prešao u sivu zonu, te postao predmet pogodovanja ili međusobnog financijskog ili političkog ucjenjivanja počinitelja i korumpiranih odvjetnika. 

Balenović borbu zviždača uspoređuje s borbom branitelja, ističući kako su branitelji po završetku Domovinskog rata zaštićeni Zakonom o braniteljima,  a dosadašnji zviždači po predloženom zakonu neće dobiti zaštitu i ostat će trajno kažnjeni. 

"Apsurdno je ne zaštititi dosadašnje zviždače, kao što bi bilo apsurdno ne zaštititi branitelje Domovinskog rata, nego branitelje nekog novog ili trećeg svjetskog rata. Donosi se zakon kojim se namjerava buduće zviždače zaštititi stradavanja kakvo su doživjeli dosadašnji zviždači, ali se dosadašnjima ne želi pomoći", ističe Balenović.

Ustvrdila je kako u slučaju zaštite dosadašnjih zviždača "državni aparat i kriminalna struktura djeluju sukladno i nepravdu nad dosadašnjim zviždačima proglašavaju trajnom mjerom" te je poručila da "vladajućem HDZ-u to svakako nije na čast".

"U Hrvatskoj koja je opterećena paralelnom i korumpiranom vlašću, podijeljena rivalskim interesnim klanovima, nema političke volje za dosljednom borbom protiv kriminala i pravom zaštitom zviždača. Takvo stanje čini se odgovara upravo onima koji su takav Zakon predložili", ustvrdila je Balenović.