Dnevne novosti

Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na 3. regionalnom forumu Unije za Mediteran

09.10.2018 07:10 ZAGREB/BARCELONA, 8. listopada 2018. (Hina), Sigurnosnim izazovima na strateški važnom području Mediterana jedino zajedničkim naporima može se suprotstaviti, rekli su sudionici 3. regionalnog foruma Unije za Mediteran na kojem je u ponedjeljak u Barceloni sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
Unija za Mediteran okvir je za političku, gospodarsku i kulturnu suradnju između Europske unije i 15 država mediteranskog prostora, a deset godina njezina djelovanja obilježeno je na Regionalnom forumu, koji se u ministarskom formatu održao treći puta, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Domaćin Foruma bio je španjolski ministar vanjskih poslova i suradnje Josep Borrell, a Forumom su predsjedali visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini te jordanski ministar vanjskih poslova i iseljeništva Ayman Safadi. 

Razgovaralo se o ostvarenoj suradnji na političkom, gospodarskom i kulturnom polju, koju su zacrtali Planom iz 2017. godine. Svjesni rastuće strateške važnosti mediteranskog područja, koje spaja Europu, Afriku i Aziju, sudionici su se složili da se sigurnosnim izazovima na Sredozemlju, koji su sve brojniji, države Unije za Mediteran mogu učinkovito suprotstaviti jedino zajedničkim naporima.

Ministri i visoki predstavnici 43 zemlje sudionice, na sastanku u Barceloni odlučili su pojednostaviti provedbu zajedničkih projekata s ciljem zapošljavanja mladih, bolje ekološke zaštite Mediterana te jačanja gospodarske i trgovinske razmjene između EU-a i država južnog te istočnog Mediterana.

Razgovarali su i o promicanju koordinacije i suradnje u suočavanju s migracijskim kretanjima sredozemnim pravcima te o potrebi jačanja kulturnog dijaloga na Sredozemlju kako bi se učinkovitije suzbili ekstremizam i netolerancija.

Potpredsjednica vlade i šefica hrvatske diplomacije Pejčinović Burić je istaknula u raspravi da su za Hrvatsku posebno važne teme zaštita Jadrana i Mediterana od devastacije te olakšavanje trgovine na širem mediteranskom području kao i zajednički rad na pronalaženju odgovora na izazove migracija.

Na margini Foruma potpredsjednica vlade održala je i bilateralni sastanak s predsjednicom Euro-mediteranske zaklade Anna Lindh za dijalog među kulturama, Elisabeth Guigou. Ta zaklada sa sjedištem u Aleksandriji potiče dijalog među institucijama civilnog društva i toleranciju na širem području Mediterana.

Dogovorena je intenzivnija suradnja između Hrvatske i Zaklade Anna Lindh, posebice za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, dodaje se u priopćenju službe za odnose s javnošću MVEP-a.