Dnevne novosti

Nezadovoljan ICJ-em, Trump udara po međunarodnom pravosuđu i organizacijama

04.10.2018 07:05 WASHINGTON, 3. listopada 2018. (Hina/AFP), Sjedinjene Države, protiv kojih je Palestinska samouprava podigla tužbu na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) zbog preseljenja njihova izraelskog veleposlanstva u Jeruzalem, priopćile su u srijedu da istupaju iz dokumenta u kojemu se taj visoki sud proglašava nadležnim za to pitanje.
Odluka je uslijedila pošto je Washington ranije u srijedu otkazao i sporazum o prijateljstvu s Iranom iz 1955., zbog presude ICJ-a da američke sankcije protiv Teherana krše taj sporazum. Radi se o novim napadima republikanske administracije Donalda Trumpa na međunarodno pravosuđe i organizacije. Američki predsjednik je prošlog tjedna u UN-u osobno kritizirao Međunarodni kazneni sud (ICC).

"Predsjednik je odlučio da se SAD povlači iz neobvezujućeg protokola Bečke konvencije o diplomatskim vezama koji se odnosi na rješavanje sporova", rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton pred novinarima Bijele kuće, istaknuvši da Washington ostaje član same konvencije.

"To je povezano s tužbom takozvane države Palestine protiv SAD-a", dodao je.Donald Trump je krajem 2017. objavio odluku o jednostranom priznanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom, prekinuvši konsenzus svojih prethodnika i međunarodne zajednice po kojemu se o statusu grada mora pregovarati u okviru mirovnog procesa. Odmah nakon toga američko veleposlanstvo je iz Tel Aviva preseljeno u Jeruzalem.

Palestinska samouprava je u subotu priopćila da je ICJ-u podnijela tužbu za "povredu međunarodnog prava", na temelju Bečke konvencije o diplomatskim vezama iz 1961. U neobvezujućem protokolu te međunarodne konvencije koju je SAD potpisao i ratificirao, proglašava se "obavezna pravna nadležnost ICJ-a u rješavanju svih sporova" koji se tiču njezina "tumačenja" i "primjene".

SAD je, dakle, u srijedu objavio da se povlači iz tog protokola, odričući UN-ovu sudu sa sjedištem u Den Haagu, svaku nadležnost u tom pitanju.Državni tajnik Mike Pompeo objavio je ranije u srijedu da je SAD otkazao Sporazum o prijateljstvu, ekonomskim odnosima i konzularnim pravima s Iranom potpisan 1955. godine.

Vijest je stigla nakon što je ICJ u svojoj odluci zatražio od SAD-a da se pobrine da njihove sankcije protiv Irana ne utječu na humanitarnu pomoć i sigurnost civilnog zrakoplovstva. Suci ICJ-a sa sjedištem u Den Haagu presudili su da sankcije koje je u svibnju nametnula administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa krše upravo odredbe Sporazuma o prijateljstvu dviju zemalja iz 1955.

Optužujući Iran za "zloupotrebu ICJ-a u političke i propagandne svrhe", Pompeo je kazao da SAD izlazi iz sporazuma koji je potpisan kada je na čelu Irana bio šah Reza Pahlavi i koji je poslužio kao snova za tužbu Irana protiv Washingtona.

"Iskreno govoreći, ova odluka dolazi sa zakašnjenjem od 39 godina", kazao je Pompeo, sugerirajući da se SAD trebao iz sporazuma povući 1979., nakon Islamske revolucije. Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odluku suda."Odluka je još jednom pokazala da je Islamska Republika u pravu i da su američke sankcije protiv naroda i građana naše zemlje nelegalne i okrutne", navodi se u priopćenju iranskog ministarstva.