Dnevne novosti

Vijeće Europe pohvalno o smanjenju prenapučenosti u hrvatskim zatvorima

04.10.2018 07:36 ZAGREB, 3. listopada 2018. (Hina), Odbor za sprečavanje mučenja i neljudskog postupanja Vijeća Europe (CPT) pohvalio je napore hrvatskih vlasti u smanjenju prenapučenosti hrvatskih zatvora, posebno u ograničenju istražnog zatvora i uspostavi nacionalnog sustava probacije, kaže se u redovnom izvješću CPT-a o Hrvatskoj.

Izaslanstvo CPT-a tijekom 2017. posjetilo je okružne zatvore u Zagrebu, Splitu i Osijeku te Bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj, Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, Odgojni zavod u Turopolju i, po prvi put, psihijatrijski odjel KBC-a Zagreb i Psihijatrijsku bolnicu za djecu i adolescente u Kukuljevićevoj Zagrebu. 

Kada su u pitanju zatvori, većina zatvorenika kazala je izaslanstvu CPT-a da se prema njima postupa korektno i profesionalno. 

Međutim, u svakom od posjećenih zatvora bilo je navoda o lošem postupanju osoblja prema zatvorenicima koje se uglavnom sastojalo od šamaranja i udaranja u razne dijelove tijela te o prekomjernoj upotrebi tzv. "gumene sobe".

CPT je stoga pozvao vlasti da pošalju jasnu poruku zatvorskom osoblju da je nasilje prema zatvorenicima neprihvatljivo. CPT, međutim, posebno zabrinjava nasilje među zatvorenicima i zabilježilo je nekoliko slučajeva s teškim tjelesnim ozljedama.

Vlasti se zato pozivaju na usvajanje nacionalne strategije za sprečavanje tog fenomena i bolju procjenu rizika u razmještaju zatvorenika. Uvjeti u zatvorima ovise o tome koliko su pojedini od njih obnovljeni.

Učinjeni su napori da se smanji prenapučenost u hrvatskim zatvorima, ali i dalje ima slučajeva da zatvorenici imaju životni prostor manji od četiri metra kvadratna. Izaslanstvo u izvješću piše i kako je steklo pozitivan dojam o profesionalizmu osoba u ustanovama koje su posjetili. 

Pišući o Odgojnom zavodu u Turopolju i Bolnici u Svetošimunskoj, CPT također navodi pozitivan dojam u odnosu korisnika i osoblja, uz zabilježenih nekoliko slučajeva lošeg postupanja. Izaslanstvo je uglavnom zadovoljno uvjetima života u Turopolju, dok zatvorskoj bolnici zamjeraju ograničeni prostor i nedostatak sanitarija u sobama pacijenata. Posebno poglavlje u izvješću imaju psihijatrijske ustanove.

Izaslanstvo CPT-a navodi da u bolnicama u Vrapču, bolnici za mladež u Kukuljevićevoj i na Rebru nisu pronašli dokaze namjernog lošeg postupanja prema pacijentima.

Suprotno, navodi se da su se pacijenti pohvalno izražavali o osoblju koje za njih brine. Bolnici u Vrapču zamjera se neadekvatan životni prostor na odjelu psihogerijatrije, ali izaslanstvo navodi kako postoje uznapredovali planovi potpune obnove te zgrade. 

Na psihijatrijskom odjelu na Rebru sobe su svijetle, čiste i dobro opremljene, ali se zamjera nedostatak integralnih sanitarnih prostora i činjenica da u nekim sobama više od četiri kreveta što je protuzakonito. 

Pacijenti su izloženi pasivnom pušenju, kaže se i nemaju vanjski prostor za tjelovježbu. Kada je u pitanju bolnica u Kukuljevićevoj, zamjerke se odnose na nedostatak integralnih sanitarnih čvorova i na uvjete životnog prostora manje od šest 'kvadrata'. Također, bolnica nema vanjski prostor za fizičke aktivnosti, što znači da pacijenti mogu danima biti uskraćeni za izlazak na svježi zrak.

CPT zato hrvatskim vlastima preporuča da razmisle o tome da se bolnica premjesti na bolju lokaciju. Izaslanstvo CPT-a u izvješću navodi i kako u nijednoj ustanovi nije pronašlo naznake prekomjerne terapije lijekovima.

Navodi se, međutim, kako se na Rebru, jedinoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u kojoj se provodi eletrokonvulzivna terapija, taj postupak provodi pred drugim pacijentima i stoga se vlasti pozivaju da za to osiguraju poseban prostor i da dio procedure bude i nazdor EEG-om.