Dnevne novosti

Odbor za unutarnju politiku o migrantskoj krizi: Ide li Hrvatska u pravcu "Orbanizma"

27.09.2018 07:17 ZAGREB, 26. rujna 2018. (Hina) - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u srijedu je podržao izvješće o obavljanju policijskih poslova u 2017. godini, koje je predstavio državni tajnik Žarko Katić, pri čemu je u središtu rasprave bila migrantska kriza.
Predsjednik Odbora SDP-ov Ranko Ostojić posebno se osvrnuo na problem migranata, ocijenivši da Hrvatska ide u pravcu "Orbanizma", u ovom slučaju kažnjavanja onih kojima je potrebna pomoć.Govoreći o slučaju nestanka petogodišnje sirijske djevojčice, Ostojić je ustvrdio da je MUP tek nakon dva tjedna objavio potragu, zapitavši zašto se ništa nije radilo 14 dana.Zatražio je da se utvrdi je li djevojčica uistinu nestala i poručio da treba sve provjeriti, a ne se izvlačiti na institut zaštite granice.Time je uzvratio na stajalište HDZ-ova Petra Škorića koji je ustvrdio da se policiju na pitanju migranata "pribija na stup srama, a zapravo štiti sigurnost granica".Škorić je optužio neke udruge da "pod krinkom raznoraznih nevladinih organizacija sudjeluju u poticanju kaznenih djela ilegalnog prelaska granice".

Državni tajnik Katić izvijestio je da je policija registrirala veliko povećanje broja kaznenih djela protupravnog ulaženja u Hrvatsku. Prošle je godine zabilježila 365 takvih djela, a do porasta je došlo i u kaznenim djelima trgovine ljudima, kojih je bilo 15.Ilegalno se najčešće ulazi pješice ili skrivajući se u kamionima Istaknuo je da se u Hrvatsku najčešće ilegalno ulazi pješice ili skrivajući se u kamionima, a sve su češći i ulasci čamcima preko Dunava. U 2017. godini aktivirana je i nova ruta preko BiH, a najveći pritisak je na PU Karlovačku."Postavlja se pitanje zakonitosti postupanja policije. Policija prema zakonu ima niz ovlasti i neke ne zadiru previše u domenu ljudskih prava. No, postoje i sredstva prisile. Policija je stoga pod trostrukim nadzorom - unutarnjim, građanskim i parlamentarnim", odgovorio je na primjedbe o postupanju prema migrantima.

Katić je, predstavljajući prošlogodišnju policijsku statistiku u ostalim segmentima, istaknuo da je u odnosu na prethodnu godinu bilo manje kaznenih djela.No, u MUP-u nisu zadovoljni pokazateljima sigurnosti prometa na cestama jer je bilo 4,9 posto više prometnih nesreća i više smrtno stradalih, čak 331 osoba. S druge strane, dodao je, za 23 posto se smanjio broj nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači.Izvijestio ja da su lani zabilježena 43 ubojstva, od kojih je čak polovica posljedica obiteljskog nasilja.Policija je zabilježila i više od 82.000 prekršaja, od kojih je oko 18.000 iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.Katić je istaknuo da je na području gospodarskog kriminaliteta i korupcije osumnjičenih više za 15,5 posto, dok nije zabilježeno nijedno djelo terorizma.