Dnevne novosti

Z. Marić: Oko 350 komentara na paket poreznih izmjena

07.09.2018 07:20 ZAGREB, 6. rujna 2018. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je u četvrtak da je danas zadnji dan javne rasprave o poreznoj reformi, u kojoj je dosad pristiglo oko 350 komentara, a oko polovice ih se odnosi na zakon o doprinosima, u dijelu koji se tiče plaća direktora.
"Danas je zadnji dan javnog savjetovanja oko paketa nastavka porezne reforme, u ovom trenutku je pristiglo oko 350 komentara i sugestija, pri čemu se oko polovice komentara odnosi na zakon o doprinosima. Nažalost, velika većina komentara je bez sugestije i preporuke što napraviti. No, mi smo davnih dana rekli da ćemo sigurno napraviti određene korekcije", izjavio je Marić novinarima uoči sjednice Vlade.

Naime, Ministarstvo financija u sklopu poreznih izmjena između ostalog predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

Marić je danas ponovio da direktori i članovi uprava koji rade u svom poduzeću u punom radnom vremenu neće osjetiti nikakve promjene. "No, pojavni oblici onih koji su prijavljeni na nepuno radno vrijeme, a istovremeno imaju punu korist od zdravstvenog osiguranja i mirovinski staž, naravno da njih trebamo, i zbog elementa porezne i ine pravednosti, izjednačiti s ovim drugim direktorima", kazao je Marić.

Ponovio je da je najjača mjera ovih poreznih izmjena snižavanje stope PDV-a na svježe meso, svježu ribu, voće, povrće i pelene.