Dnevne novosti

Jandroković: migrantska kriza pokazala stratešku važnost jugoistoka Europe

03.09.2018 07:35 ZASTAVA EU

DUBROVNIK, 1. rujna 2018. (Hina), Migrantska kriza još jednom je pokazala stratešku važnost jugoistočne Europe, rekao je u subotu u Dubrovniku predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković žaleći što se EU nije sustavno bavio tim prostorom koji je Bugarska ponovno dovela u fokus, a Hrvatska će nastaviti tijekom svog predsjedanja.

Današnje sve konfliktnije i složenije globalno okruženje donijelo je građanima Europe neizvjesnost i strah od migracija, terorizma i organiziranog kriminala, klimatskih i demografskih promjena, trgovinskog protekcionizma i nepoštivanja međunarodnog prava, rekao je u svome govoru na 13. Dubrovnik forumu Jandroković. 

Svi ti izazovi dovode na kušnju europski projekt stabilnosti, demokracije koje su Europsku uniju održale više od 60 godina.Podsjetio je na financijsku krizu zbog koje je Unija bila usredotočena na unutarnja pitanja što je oslabilo njezin vanjski položaj i  sada je shvatila da mora ponovno preuzeti ulogu u svijetu.

Trenutačna geopolitička kompleksnost odredila je prioritete EU koji sada mora konsolidirati svoj politički prostor, a on uključuje i prostor jugoistočne Europe."Migrantska kriza još jednom je pokazala stratešku važnost tog dijela Europe", rekao je Jandroković te izrazio žaljenje što se od sastanka na vrhu EU 2000., kada je EU otvorio Hrvatskoj europsku inicijativu, "nažalost nije sustavno bavio tim prostorom".

Pojava euroskeptičnih stranaka, zamor proširenjem, neki su od razloga usporavanja procesa približavanja država jugoistoka Europe Europskoj uniji, a taj pad iskoristili su drugi globalni čimbenici za svoje posebne interese, rekao je Jandroković ne imenujući ih.

Odao je počast Bugarskoj što je upravo temu proširenja stavila u središte svog predsjedanja Unijom, a što će učiniti i Hrvatska kada preuzme polugodišnje predsjedanje.U veljači ove godine donesena je strategija za zapadni Balkan i to bi trebao biti poticaj zemljama JIE da prionu procesu, rekao je Jandroković i  poručio da pomoć Hrvatske na tom putu ostaje neupitna.

Među izazovima predsjednik Sabora spomenuo je i unutarnji izazov za EU, brexit, te izrazio zadovoljstvo što je među sudionicima Dubrovnik Foruma glavni pregovarač za brexit Michel Barnier s kojim se na rubu skupa posebno sastao.

U tom novom okruženju Europa mora pronaći odgovore kako bi očuvala svoju srž - a to su njezine vrijednosti na kojima počiva sigurnost njezinog prostora i građana. Mora nadalje izbjeći svaku vrstu podjela poput migrantske politike koja je podijelila njezine članice,  jer u protivnom budućnost EU može biti upitna, rekao je predsjednik Sabora.