Dnevne novosti

Potpisan ugovor o bržem dobivanju dokumenta u 10 općina i gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji

28.08.2018 07:25 SPLIT, 27. kolovoza 2018. (Hina), Ministar uprave Lovro Kuščević u ponedjeljak je u Splitu s gradonačelnicima i načelnicima deset općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisao ugovore kojima će se građanima besplatnim aplikacijama omogućiti uvid u osobne podatke i ubrzati dobivanje dokumenta na  područjima tih općina i gradova.
Ugovore su potpisali gradonačelnik Omiša te načelnici općina: Ciste Provo, Lećevice, Lokvičića, Marine, Podbablja, Podstrane, Runovića, Zadvarja i Zagvozda.  "Ministarstvo uprave je napravilo aplikaciju kojom dopuštamo ovim jedinicama lokalne samouprave uvid u naše matice, to jest uvid u rodni list, vjenčani list, smrtni list, potvrdu o životnom partnerstvu i domovnicu.

Vjerujem kako ćemo na taj način uz veliku razinu zaštite osobnih podataka našim sugrađanima ubrzati ishođenje ovih dokumenata i rješavanje njihovih upravnih predmeta te olakšati našim službenicima u jedinicama regionalne i lokalne samouprave da i oni budu efikasniji", rekao je ministar Kuščević nakon potpisivanja ugovora. 

Najavio je da će tijekom sjednice Vlade, koja je najavljena za kraj listopada na Hvaru, biti potpisani slični ugovori i s nekim otocima. Ministar Kuščević rekao je kako Ministarstvo uprave priprema nekoliko "velikih projekta digitalizacije" vrijednih oko 700 milijuna kuna. 

"Od ovih 700 milijuna kuna 85 posto ćemo namaknuti iz fondova Europske unije i njima planiramo financirati uspostavu centra dijeljenih usluga, vrijednog oko 305 milijuna kuna, te jedinstveno upravno mjesto", rekao je te dodao kako se planiraju još dva projekta vrijedna oko 53 milijuna kuna, a odnose se na kvalitetu i kompetenciju usluga.  

"Nama je cilj sve usluge koje radi državni aparat spustiti na razinu sela i gradova i tako decentralizirati sustav pristupa dokumentima i učiniti ga funkcionalnim", istaknuo je Kuščević.  Po njegovim riječima, sve baze podataka bit će smještene u APIS-u, a jedinicama regionalne i lokalne samouprave bit će dodijeljene besplatne aplikacije.  

"Te aplikacije će biti povezane preko centra dijeljenih usluga sa svim ostalim bazama koje postoje u Republici Hrvatskoj", rekao je ministar Kuščević, dodajući da će se tako moći dobiti i "potvrda o poslovnom dugu" te mnogi drugi dokumenti.  Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je da su takvi ugovori posebice važni u mjestima Dalmatinske zagore i na otocima, gdje nema matičnih ureda.