Dnevne novosti

Europska povjerenica pozvala Rumunjsku da preispita zakonodavnu reformu

14.08.2018 07:27 BRUXELLES, 13. kolovoza 2018. (Hina/dpa), Europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova pozvala je rumunjsku vladu da preispita najnovije pravosudno zakonodavstvo koje je izazvalo raširene prosvjede u toj zemlji, javlja u ponedjeljak njemačka agencija Dpa.

Prosvjednici smatraju da je kontroverzna reforma pravosuđa u toj zemlji zapravo zamišljena da ide na ruku interesima korumpiranih političara. Primjerice, jednom kada zakon bude usvojen on će dekriminalizirati neke oblike ucjene političara.

Nova zakonodavna reforma prijeti neovisnosti sudaca, ograničenju ovlasti državnih tužitelja i potkopava povjerenje javnosti u pravosudni sustav, kazala je u ponedjeljak Jourova za njemački list Die Welt. Bilo bi korisno za vladu u Bukureštu da ponovno preispita svoje planove, istaknula je Jourova.

Rumunjska koalicijska vlada progurala je zakone koji su ograničili ovlasti antikorupcijske agencije DNA i omogućili otpuštanje ugledne čelnice te agencije Laure Kovesi. Kovesi i njena protukorupcijska agencija priznati su na međunarodnoj sceni kao ključni akteri u borbi protiv korupcije u Rumunjskoj.

Tisuće Rumunja izašle su u nedjelju, treći dan zaredom, na ulice Bukurešta prosvjedovati protiv vlade i pretjerane uporabe sile koju je policija primijenila u petak, što je završilo ozljedama više stotina ljudi.U nedjelju se okupilo manje prosvjednika u odnosu na subotu i petak. Ponovo su optuživali vladu za korupciju i tražili njezinu ostavku.

U petak je oko 80.000 prosvjednika tražilo ostavku socijaldemokratske vlade Viorice Dancile, koju optužuju za korupciju i namjeru da kontrolira pravosuđe.

U Rumunjskoj se u posljednjih godinu i pol redovno odvijaju prosvjedi, a vrhunac je bio u veljači 2017. kada se okupilo pola milijuna ljudi, kada nije zabilježen nikakav incident. Nakon povratka na vlast krajem 2016., PSD je pokrenuo veliku reformu pravosuđa koja prijeti neovisnosti sudaca i omogućuje političkim dužnosnicima da izbjegnu progone, ističu kritičari reforme.