Dnevne novosti

Gotovo 50 milijuna kuna za unaprjeđenje dnevnih bolnica i kirurgija riječkog KBC-a

08.08.2018 07:25 RIJEKA, 7. kolovoza 2018. (Hina), Za projekt rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica i kirurgija Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka odobreno je 49,8 milijuna kuna bespovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a očekuje se da će projekt biti završen do sredine 2019., rečeno je u utorak na predstavljanju tog projekta.
Cilj je povećati kapacitete, poboljšati pristup dnevnim bolnicama i kirurgijama pojedinih klinika i zavoda te unaprijediti medicinske usluge, uz smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele za 10 posto. Projekt, koji se gotovo u cijelosti, odnosno s 99,93 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj obuhvaća rekonstrukciju i adaptaciju postojećih prostora, kupnju opreme te optimizaciju bolničkih procesa.

Ravnatelj KBC-a  Davor Štimac rekao je da bolesnici, ako to nije potrebno, više ne žele ležati danima u bolnici te da ih se u dnevnim bolnicama puno brže obrađuje, što dovodi do racionalizacije, odnosno manjeg broja pacijenata u bolnici.

U dnevnim bolnicama riječkog KBC-a mjesečno se obradi oko 7000 bolesnika, što na godišnjoj razini iznosi oko 85 tisuća bolesnika, a nakon uređenja prostora ta brojka mogla bi preći sto tisuća pacijenata. S druge strane, kroz poliklinike riječke bolnice godišnje prođe gotovo 1,5 milijuna pacijenata.

Liječenje u stacionaru sada prosječno traje šest dana, a Štimac se nada da će se s razvojem dnevnih bolnica doseći europski standard od pet dana, što bi trebalo omogućiti i financijske uštede jer su pacijenti koji leže u dnevnim bolnicama jefitiniji za sustav od 10 do 20 posto.

Dosad su po Štimčevim riječima završeni radovi na Zavodu za gastroenterologiju, klinikama za ginekologiju i porodništvo, neurologiju i pedijatriju te na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dok se radovi još obavljaju na klinikama za kirurgiju, psihijatriju i urologiju te na Zavodu za pulmologiju.

Zamjenica ravnatelja i voditeljica projekta Nives Jonjić kazala je da će cijeli projekt biti završen do lipnja 2019. te da će od ukupno 49,8 milijuna kuna, oko 27 milijuna biti utrošeno za opremu , a oko 20 milijuna za rekonstrukciju prostora. Nedavno je proveden jedan od postupaka javne nabave za medicinsku opremu u vrijednosti od 16,6 milijuna kuna, od čega je dosad isporučena oprema vrijedna oko pet milijuna kuna.

Nemedicinska oprema, koja obuhvaća i razni namještaj, dosad je ugovorena u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Štimac je odgovorio novinarima da se zbog rekonstrukcije dnevnih bolnica neće zapošljavati nove liječnike.

Novinare je također zanimalo odlaze li medicinske sestre iz riječke bolnice s obzirom da se za to zanimanje stalno raspisuju natječaji, a Štimac im je objasnio da su one "prilično kadrovski fluktuirajuća grupacija". Medicinske sestre dolaze i odlaze, mnoge se i vraćaju u bolnicu, što je normalna dinamika, zaključio je  Štimac.