Dnevne novosti

Predloženi novi Zakon o poljoprivredi; potpore govedarstvu

03.08.2018 07:37 ZAGREB, 2. kolovoza 2018. (Hina), Vlada je sa sjednice u četvrtak Saboru uputila prijedlog novog zakona o poljoprivredi, a usvojila je i program potpore radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za što će se u razdoblju od 2018. do 2020. godine osigurati ukupno 195 milijuna kuna.

Prijedlogom novog zakona o poljoprivredi osigurava se održivi razvoj poljoprivrede, ostvaruju načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, unapređuje se i povećava konkurentnost te jača društvena, socijalna, gospodarske i ekološka uloga poljoprivrede, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu provedbu", naglasio je.

 Novim se zakonom uređuje provedba 12 novih uredbi Europske unije, a koje nisu bile riješene Zakonom iz 2015. godine, napomenuo je Tolušić, dodajući da se njime osigurava nastavak konzistentnosti u provedbi mjera koje su utvrđene odredbama uredbi donesenih u okviru zadnje reforme zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te izmjena i dopuna tih uredbi.Novim se zakonom primjerice definiraju mjere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenje tržišta itd.

Ministar je uz ostalo istaknuo kako se novim zakonom predviđa i novi organizacijski oblik poljoprivrednika, uvode se međunarodni standardi za hranu, smjernice i kodovi dobre prakse kojima je glavna namjena zaštita zdravlja potrošača i osiguranje poštenih postupak u trgovini hranom, itd. 

Vlada će temeljem novog zakona donijeti plan sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane na razini države, istaknuo je. Dodaje kako se predloženim zakonom definiraju sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, uvjeti za pravne i fizičke osobe koji se bave ekološkom proizvodnjom i postupanja vezana uz upravni i inspekcijski nadzor, službene kontrole itd.

Za potpore sektoru govedarstva u tri godine ukupno 195 milijuna kunaVlada je na današnjoj sjednici donijela Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Naime, podsjetio je Tolušić, proizvođači sirovog mlijeka i teladi za proizvodnju goveđeg mesa posljednje su dvije godine značajno oštećeni zbog pojave zarazne bolesti koje su značajno narušili proizvodni potencijal na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima zbog čega su proizvođači u uzgoju smanjili broj rasplodnog podmlatka, što je, uz već prisutan poremećaj na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda, dodatno otežalo njihov položaj.

Hrvatska je u 2016. i 2017. bila jedina država u okviru EU koja je svu svoju stoku preventivno cijepila protiv bolesti kvrgave kože, što je doprinijelo da se bolest u Hrvatskoj nije pojavila. No, činjenica je da je cjepivo bilo dosta agresivno, rekao je Tolušić, dodajući kako je bilo velikih gubitaka u proizvodnji mlijeka zbog čega je Vlada sa 40 milijuna kuna poduprla proizvođače mlijeka.

"Pregovarali smo s EK i dobili smo dozvolu da možemo dati pomoć iz nacionalnih sredstava u iduće tri godine za poticanje i podizanje sektora govedarstva. Odobreno je 65 milijuna kuna po godini, odnosno 195 milijuna kuna kroz tri godine, što je osigurano u proračunu Ministarstva poljoprivrede", rekao je Tolušić. 

Program potpore sektoru govedarstva će se provoditi putem dvije mjere - prva su potpore za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda, što će na godišnjoj razini biti oko 20 milijuna kuna ili oko 2.000 junica po godini, a druga mjera je potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica, što će na godišnjoj razni biti iznos od 45 milijuna kuna. Tolušić očekuje da će prvi javni poziv vezan za kupovinu rasplodnih junica ići tijekom ovog tjedna, dok će se drugi dio odraditi s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi do kraja godine.