Dnevne novosti

HLK: Konkretnim mjerama potaknuti liječnike da ostanu u svojim sredinama

01.08.2018 07:10 BJELOVAR, 31. srpnja 2018. (Hina), Predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK) pozvali su u utorak iz Bjelovara jedinice lokalne i regionalne uprave da slijede primjer Bjelovarsko-bilogorske županije i konkretnim mjerama potaknu liječnike na ostanak u svojim sredinama, a središnju vlast upozorili da "država liječnicima uzima čak polovicu subvencija".

„Hrvatska liječnička komora podržava prve trajne mjere u Hrvatskoj vezane uz zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, napustilo ju je 600 liječnika, a dodatnih 1.500 liječnika ima pripremljenu svu dokumentaciju i može sutra otići.

To je velik problem i kako bismo ga riješili, potrebne su konkretne mjere poput ovih koje je uvela Bjelovarsko-bilogorska županija, ali svakako je potrebno da su u rješavanje tog problema uključi i središnja vlast”, istaknuo je Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore koja okuplja oko 20 tisuća liječnika, nakon radnog sastanka s predstavnicima Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru.

Kako bi privukla nove i zadržala postojeće liječnike, Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je paket stalnih mjera koje će trajati do 2020. godine, a riječ je o subvencioniranju troškova podstanarstva, plaćanju rata stambenih kredita i edukacije.„U županijskom proračunu planiran je iznos od milijun kuna godišnje, pri čemu će se u prosjeku izdvajati 40 tisuća kuna po liječniku.

Međutim, od spomenutog iznosa državi na račun poreza i ostalih nameta odlazi polovica iznosa. No, to nam ne smije biti prepreka”, naglasio je župan Damir Bajs.

Najavio je da će se liječnici moći javljati za potpore tijekom čitave godine, a one će vrijediti dokle god će raditi na području Bjelovarsko-bilogorske županije.„S obzirom na to da je početna neto plaća liječnika u domu zdravlja oko 8,5 tisuća kuna mjesečno, na ovaj način, izračunali smo, stimulirat ćemo ih s otprilike jednom četvrtinom plaće”, pojasnio je župan Bajs dodavši kako su mjere osmišljene u suradnji s predstavnicima struke.