Dnevne novosti

Četiri zakona za pomoć slabije razvijenim područjima

27.07.2018 07:35 ZAGREB, 26. srpnja 2018. (Hina), Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila prijedloge četiriju novih zakona – o otocima, o brdsko-planinskim te potpomognutim područjima i o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, kojima kroz različite programe i mjere želi potaknuti razvoj financijski "manje sposobnih" područja, kako bi se omogućio ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske i potaknula pozitivna demografska, gospodarska i socijalna kretanja.
"Mislim da ćemo ovim paketom i dodatno Zakonom o razvoju grada Vukovara, koji trenutno dogovaramo s Europskom komisijom, kompletno zatvoriti zakonski okvir koji se odnosi na regionalnu razvojnu politiku Hrvatske", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

Novim Zakonom o otocima oni se definiraju kao područja s razvojnim posebnostima i uvodi se novi model njihova razvrstavanja prema geografskom kriteriju i kriteriju teritorijalne nadležnosti, prema udaljenosti od kopna, specifičnom položaju i sl.

Za razvoj otoka 94 milijuna kuna

U proračunu Ministarstva regionalnog razvoja za razvoj otoka bit će osigurano 94 milijuna kuna, navodi Žalac, uvjerena da će mjere iz novoga zakona pridonijeti porastu broja stanovništva na otocima. Zakon uvodi novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka donošenjem Nacionalnog plana razvoja otoka i Otočnog godišnjeg programa na nacionalnoj razini, izradu planova razvoja otoka ili otočne skupine na razini jedinica lokalne samouprave i sklapanje jedinstvenog Otočnog razvojnog sporazuma za područje otoka u najmanje tri jedinice područne (regionalne) samouprave.

Također, uvode se otočni koordinatori radi organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka, a proširuje se i funkcija postojeće otočne iskaznice. Da bi se postigli izjednačeni uvjeti života na otocima s onima na kopnu, predlažu se mjere subvencioniranja javnog pomorskog prijevoza, javnog cestovnog prijevoza, besplatnog prelaska mosta, izjednačavanja cijene pitke vode na kopnu s cijenom na otocima za kućanstva i gospodarstvenike, te potporu male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta.

Dva nova zakona za potpomognuta područja

Vlada je Saboru uputila i Prijedlog zakona o potpomognutim područjima, kojim je predviđeno donošenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja, te aktivnost Fonda za potpomognuta područja i naknada zbog zaštićenih prirodnih područja.Za provedbu novog zakona u proračunu za iduću godinu osigurano je 85 milijuna kuna, navela je Žalac, u odnosu na 12,7 milijuna u 2017. godini i 50 milijuna kuna u ovoj godini.

"Sve što radimo je vrlo dobra priprema za korištenje europskih fondova i sljedeće programsko razdoblje, za koje očekujem da ćemo puno bolje programirati nego trenutno, kako bi tim područjima bilo puno bolje, posebno građanima koji tamo trebaju ostati", poručila je.

Prijedlogom novog zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima proširuje se teritorijalna nadležnost s dosadašnjih 185 na ukupno 336 jedinica lokalne samouprave, na kojima se omogućava stambeno zbrinjavanje po povlaštenim uvjetima, naveo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

U to ulazi darovanje građevinskog materijala za popravak, izgradnju ili nadogradnju stambene jedinice, kao i da država financira građevinsku dozvolu, idejni projekt, stručni nadzor, priključak na električnu energiju te, nakon završetka radova, isplati u gotovini 20 posto neto vrijednosti darovanog građevinskog materijala.

"Za obiteljsku kuću neto vrijednosti 150.000 kuna, kada se ona završi, korisnici dobiju još 30.000 kuna na ruke", dodaje Mažar.

Najam stanova u državnom vlasništvu

Drugi je model davanje u najam stambenih jedinica u državnom vlasništvu po povlaštenim uvjetima uz plaćanje zaštićene najamnine. Ona će biti maksimalno 2,75 kune po četvornom metru, što za stan od 50 četvornih metara mjesečno iznosi 135 kuna najamnine. Također, zakon predviđa otkup stanova u državnom vlasništvu po povlaštenim uvjetima, pa je za jednokratno plaćanje u gotovini predviđeno 50 posto popusta. 

U Vukovaru bi, primjerice, četvorni metar stana koštao 180 eura. Previđeno je i stambeno zbrinjavanje posebnih kategorija stanovništva, odnosno zbrinjavanje pomoću kadrovskih stanova za osobe deficitarnih struka i zanimanja."Svjesni smo da doktori, profesori i zdravstveni radnici pomažu ostanku ljudi na tim područjima", ističe Mažar.

Uvodi se i stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja na cijelom području države, kao i model izvanrednog stambenog zbrinjavanja u slučaju elementarnih nepogoda. Sve mjere imaju za cilj povratak, ostanak i naseljavanje tih područja, zaključio je Mažar.

U prvoj godini primjene novoga zakona očekuje se da će trajno stambeno biti zbrinuto oko 1000 obitelji.

Novi zakon o brdsko-planinskim područjima

U Sabor je upućen i prijedlog novog Zakona o brdsko-planinskim područjima, kojim se redefinira obuhvat brdsko-planinskih područja i omogućava jačanje lokalnih razvojnih potencijala brdsko-planinskih područja te povezanost lokalnih i regionalnih razvojnih potreba s mjerama, programima i ciljevima kohezijske politike Europske unije.

"Novi zakon osigurava podlogu za jačanje konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala tih područja kroz propisivanje i uvođenje programa razvoja u kojima su definirane konkretne ključne mjere, koje se odnose na projekte poticanja brdsko-planinskih područja, nositelji provedbe, provedbene radnje, izvori sredstva te metodologija praćenja i vrednovanja tih projekata", rekla je Žalac.

Novina u zakonu je uvođenje "Hrvatskog gorskog proizvoda", poput postojećeg "Hrvatskog otočkog proizvoda", a predviđeno je i uvođenje Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja. Kroz Fond će iz proračuna u idućoj godini biti izdvojeno 20 milijuna kuna za brdsko-planinska područja, a ovo je godine, navela je Žalac, za tu namjenu izdvajanje bilo milijun kuna.

Ministri pozdravili paket zakona

Ministri su pozdravili novi paket zakona, a ministar financija Zdravko Marić naglašava kako je u ovoj godini napravljen značajan iskorak u jačanju fiskalne decentralizacije, odnosno jačanju fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Država se, uz ostalo, u korist JLS-a u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak te je tako, kaže Marić, samo u prvih šest mjeseci prihod JLS-a veći za nešto više od milijardu kuna.Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković smatra da će paket zakona smanjiti probleme na brdsko-planinskim područjima i otocima. "Mislim da ovim zakonima cjelovito rješavamo i pomažemo onim sredinama koje su financijski ipak manje sposobne u odnosu na druge", ocijenio je.

Ministar uprave Lovro Kuščević drži da će paket zakona pridonijeti kvalitetnijem regionalnom razvoju. "Potrebno je u svim dijelovima Lijepe naše stvoriti, koliko je moguće, jednake uvjete za razvoj gospodarstva, poduzetništva, obrta i ostanak naših građana na tim područjima", dodao je.

Ministrica demografije Nada Murganić ističe "demografski karakter" predloženih zakona jer su, kaže, usmjereni na otvaranje novih mogućnosti stanovništvu kod zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja, sa ciljem ne samo zaustavljanja iseljavanja s tih područja već i povratka stanovništva, posebno mladih.

"Cijeli je paket demografskog karaktera, tu nema nikakve dileme", rekao je premijer Andrej Plenković ocijenivši kako je riječ o kvalitetnom paketu zakona koji će biti zaokružen Zakonom o razvoju grada Vukovara.